MS v Brazílii: Údajné prínosy veľkých športových akcií sa menia na hnev a sklamanie

, WSJ Foto: SITA

Súčasná vlna odporu bola ešte pred časom nemysliteľná. Brazílčania futbal milujú, majstrovstvá sveta vyhrali častejšie ako ktorýkoľvek iný národ. Tvrdia, že žijú v " krajine futbalu ", ale zatiaľ čo v roku 2008 podporovalo organizovanie turnaja 78 % z nich, teraz to je už len 48 %.

Tarcisio Monteiro je jedným z tých, ktorí boli usporiadaním majstrovstvá sveta vo futbale v Brazílii posadnutí. Teraz sa ale pridáva k masovým protestom proti konania šampionátu. "Pozrite sa, koľko peňazí ide na majstrovstvá a koľko dostávajú ľudia," hovorí tento 38 ročný zamestnanec jedného z hotelov.

Vysvetlenie opísanej zmeny ide za rámec športu samotného. Pre rad Brazílčanov predstavujú majstrovstvá symbol nenaplnených sľubov ekonomického boomu. Náklady spojené s turnajom dosahujú 11,5 miliardy dolárov, čo je najviac v histórii svetových pohárov. Rad nedokončených stavieb je pripomienkou toho, čo podľa Brazílčanov brzdí celú krajinu. Obrovská byrokracia, korupcia a nepremyslená politika. "Je to urážka pre krajinu s toľkými nedostatkami v oblasti naplnenia základných potrieb," hovorí investičný manažér Alcyr Leme zo Sao Paula. K 3,6 miliardy dolárov za doteraz nedokončené štadióny sa pridávajú práce na letiskách, cestách a ďalších dlhodobých projektoch, ktoré by údajne mali prospieť celej krajine. Zatiaľ ale ich budovanie sprevádza byrokracia, korupcia a ďalšie problémy.

Zápas s celkovými nákladmi dnes môže čakať každá krajina, ktorá organizuje nejakú veľkú športovú udalosť, vrátane olympijských hier. V Brazílii sa ale s problémami spája dôležitá otázka. Ako je možné, že krajina s toľkými prírodnými zdrojmi zostáva tak chudobná? Verejnosť je teraz rozladená natoľko, že verejné protesty sa prvýkrát v histórii organizovania svetového šampionátu stávajú významným problémom. Podpora veľkých protestných zhromaždení trochu opadla po tom, čo sa zvrhli v násilné udalosti a zomrel pri nich jeden z televíznych kameramanov. Medzi kritikmi ale nájdeme aj niektoré futbalové hviezdy.

Vláda tvrdí, že projekty ako letiská budú pre krajinu dlhodobým prínosom. Odhaduje, že šampionát vytvorí približne 380 000 pracovných miest a do krajiny príde asi 600 000 turistov. Celkové výdavky v ekonomike by sa mali zdvihnúť o 11,1 miliardy dolárov. Pracovné miesta ale vznikajú väčšinou len na prechodnú dobu a napríklad Moodys Investors Service očakáva, že celkový vplyv na brazílsku ekonomiku bude obmedzený.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy