Pripravení na dôchodok: Päť otázok, ktoré by ste mali vedieť zodpovedať už dnes

, minyanville Foto: SITA

Stále dookola omieľané rady týkajúce sa prípravy na dôchodok vám už možno lezú krkom. Stále sa dozviete len to, že je výhodné začať si odkladať čo najskôr, sporiť pravidelne a nesiahať na úspory až do dôchodku. Je tu ale ešte niekoľko ďalších otázok, ktoré by mali mať spokojní a dobre pripravení penzisti vyriešené.

Minuloročná štúdia Moss National Money and Happiness odhalila, že najšťastnejšími penzistami sú tí, ktorí majú pred dôchodkom splatenú, alebo takmer splatenú hypotéku. Aké otázky si takíto ľudia vo svojom živote kládli, aby sa bez ohľadu na výšku svojich príjmov, dostatočne pripravili na dôchodok?

1. Koľko utrácam a koľko sporím?
Dobre pripravená penzijná stratégia závisí hlavne na cash flow. "Život na vysokej nohe, alebo zo dňa na deň a zadlžovanie sa kvôli zbytočným nákupom, to všetko sa podpíše na penzijnom pláne," varuje Dan McElwee, finančný poradca z Ventura Wealth Management. "Lízing na drahé auto alebo sotva únosné splátky hypotéky na veľký dom obmedzujú sumu, ktorú nazbierate na dôchodok." V súvislosti s investíciami do nehnuteľností majte na pamäti jednu vec. Hoci dom pokrýva v otázke bývania všetky potreby vás a vašej rodiny, nemusí byť nutne investíciou. Nie je isté, že jeho hodnota bude dlhodobo rásť.

2. Aké vysoké výdavky na živobytie budem mať v penzii?
Ťažko sa dopracujete k presnému číslu, ak príde na počítanie potrebných výdavkov na dôstojný život v penzii. Nemôžete odhadnúť, koľkých rokov sa dožijete, či sa budete tešiť dobrému zdraviu a budete si schopní ešte privyrábať, alebo naopak poriadnu porciu vášho rozpočtu zhltnú výdavky na zdravotnú starostlivosť. Skrátka v tejto rovnici figuruje príliš veľa neznámych. Napriek tomu je dobré pokúsiť sa odhadnúť aspoň základné čísla. Koľko mesačne a ročne miniete dnes a ako si svoje útraty predstavujete počas dôchodku. "Ak sa chystáte na výlet a spýtate sa ma, koľko peňazí bude treba na benzín, bez toho aby ste mi povedali, kam sa chystáte prísť, tiež vám túto otázku nebudem vedieť zodpovedať," hovorí Steven Elwell z poradenskej spoločnosti Schroeder, Braxton & Vogt.

3. Mám rezervy pre mimoriadne situácie?
Dobre pripravení penzisti zmierňujú riziká finančných dopadov nepredvídateľných udalostí budovaním si rezervných fondov. Vďaka tomu sa nemusia v krajných prípadoch zadlžovať, čerpať úspory alebo prestávať prispievať do dôchodkového plánu. Dodržiavajú povinnosť sporiť na dôchodok za každých okolností, aj keď to znamená hocikedy obetovať dostupnú vyššiu životnú úroveň. "Musíte sa naučiť povedať 'nie'. Hlavne pri veciach, u ktorých máte pocit, že ich musíte mať 'hneď teraz'," radí Ocem J. Bonnet z Tri – Quest Investment Advisors.

 4. Mám pod kontrolou svoje dlhy?
Zodpovedný prístup k úverom je ďalšou cestou, ako maximalizovať svoje bohatstvo a dobre sa pripraviť na penziu. "Nie je potreba brať si špeciálny lízing na auto, stačí nájsť pôžičku s najvýhodnejšími sadzbami a podmienkami," radí Randy Kurtz z Core Asset Management. "Väčšina ľudí strávi dlhšiu dobu skúmaním svojho nového grilu než analýzou novej pôžičky." Súčasné úrokové sadzby sú blízko historických miním. Ak máte možnosť úveru s nižším úrokom oproti výnosu, ktorý dokážete dosiahnuť inde, nie je dôvod, prečo by ste si nemali nechať hotovosť 'pracovať' a maximalizovať zisk z nej.

5. Kladiem dôraz na svoje zdravie?
Nie všetky otázky zdravia možno mať pod kontrolou, niektoré ale ovplyvniť môžete. Nevystavujete sa prehnanému stresu, doprajete si dostatok spánku, pestujete aktívny životný štýl a stravujete sa zdravo? To všetko môže v budúcnosti určiť podiel rozpočtu, ktorý budete musieť vydávať na zdravotnú starostlivosť. Podľa tohtoročnej štúdie Guardian Workplace Benefits respondenti, ktorí sa považovali za veľmi zdravých, vykazovali lepšiu schopnosť riadiť svoje financie oproti tým, ktorí svoj ​​zdravotný stav označili len za obstojný. Tí s veľmi dobrým, alebo vynikajúcim zdravím šetrili z ročného príjmu na dôchodok 20 %, zatiaľ čo tí s priemerným alebo narušeným zdravím len 14 %.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy