Počet zahraničných návštevníkov v SR vlani medziročne vzrástol o 7,3 %

Aktívny cestovný ruch na Slovensku vlani zaznamenal úspech. Počet ubytovaných zahraničných návštevníkov dosiahol viac než 1,6 milióna, čo predstavuje medziročný nárast o 7,3 %. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informovali zástupcovia Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) v rámci vyhodnotenia minuloročnej turistickej sezóny.
Pod tieto výsledky sa podľa prezidenta asociácie Stanislava Macka podpísali zvyšujúca sa kvalita služieb v cestovnom ruchu a ich pestrosť. „Ukazuje sa, že podpora cestovného ruchu cestou dotácií pre krajské a oblastné organizácie cestovného ruchu prináša svoje ovocie. Prostriedky z dotácií umožňujú zlepšiť kvalitu poskytovaných služieb a prispieť tak k zvyšovaniu spokojnosti návštevníkov danej turistickej destinácie,“ zdôraznil Macko.
Medzi zahraničnými návštevníkmi bolo najviac turistov z Česka (492.713), nasledovali turisti z Poľska (167.751) a Nemecka (153.814). V organizovanom aktívnom zahraničnom cestovnom ruchu zabezpečili slovenské cestovné kancelárie a agentúry v roku 2013 služby pre takmer 170.000 zahraničných turistov pri celkovom počte asi 340.000 pobytových dní.
Slováci tiež začínajú viac dovolenkovať doma a často niekoľkokrát za rok. Počet domácich turistov, ktorí vlani využili služby subjektov cestovného ruchu, bol približne 2,3 milióna. Medziročne sa tak zvýšil o 5,9 %. Organizovaný domáci cestovný ruch obslúžil vyše 59.000 turistov, teda o 3,9 % viac ako rok predtým. „Najviac turistov cestovalo na predĺžené víkendy, potom wellness pobyty, akvaparky a kúpeľné pobyty. Za najatraktívnejšiu lokalitu považujú Slováci Vysoké Tatry, po nich Nízke Tatry,“ priblížil Macko.
Na dovolenku do zahraničia s využitím služieb cestovných kancelárií a agentúr vycestovalo v roku 2013 vyše 560.000 slovenských občanov. Najväčší záujem takmer 300.000 dovolenkárov bol o zájazdy s leteckou dopravou, kde dominovalo Turecko pred Bulharskom a Gréckom. Autobusovú a individuálnu dopravu najmä do Chorvátska či Talianska si zvolilo vlani približne 230.000 Slovákov. Výrazný prepad zaznamenal Egypt, kde v dôsledku stále nejasnej situácie klesol počet slovenských dovolenkárov oproti roku 2012 o ďalších 30 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy