Nórsko by sa malo pripraviť na „život po rope“

Nórsko by sa malo pripraviť na "život po rope", konštatuje Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej správe.

Nórsko by sa malo pripraviť na „život po rope“, konštatuje Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej správe. Odporúča preto vláde v Osle, aby sa menej spoliehala na príjmy z predaja ropy a sústredila sa na podporu súkromného sektora. Informovala o tom agentúra Reuters.
Inými slovami, nórska ekonomika potrebuje ďalšie stimuly, ktoré jej pomôžu zabezpečiť rast. Hospodárstvo krajiny totiž podľa MMF vstupuje do novej éry, a to síce z časového hľadiska dlhodobého, ale postupného prechodu na život po rope.
Nórsko opakovane poskytlo svojej ekonomike stimuly z rozpočtu vďaka príjmom z ropy. MMF sa však domnieva že vláda v Osle by si mala odkladať viac zo zisku z ropy a prejsť na „oveľa neutrálnejšiu“ fiškálnu politiku.
Nórsko ukladá časť z ropných príjmov do štátneho fondu, v ktorom má odhadom 870 miliárd USD (638,30 miliardy eur), čo predstavuje zhruba 170.000 USD na obyvateľa, vrátane detí. Z tejto sumy plánuje v budúcnosti utratiť ročne menej ako 3 %, čo je pokles oproti doterajšiemu limitu 4 %. Ale v predchádzajúcich rokoch míňalo viac, pretože suma vo fonde rýchlo rástla.
MMF radí nórskej vláde, aby zaujala konzervatívnejší prístup k utrácaniu peňazí z ropy. Ťažba čierneho zlata v krajine kulminovala v roku 2000. Súčasná produkcia už nedosahuje ani polovicu z objemu ťažby v čase jej vrcholu. Nórsko sa preto musí pripraviť na postupný prechod svojej ekonomiky na obdobie po rope. Podľa MMF by mal kabinet zredukovať niektoré štedré sociálne dávky, napríklad počas choroby, dokončiť dôchodkovú reformu, zvýšiť produktivitu, zlepšiť verejné služby a zmierniť obchodné reštrikcie, zvlášť čo sa týka poľnohospodárstva.
Ministerka financií Siv Jensenová v súvislosti s hodnotením MMF uviedla, že ju tiež znepokojujú niektoré výdavky financované z ropných príjmov. Domnieva sa, že štát by mal tieto peniaze vynaložiť na zvýšenie produktivity a rastového potenciálu nórskej ekonomiky.
A hoci fond predpovedá Nórsku hladký prechod na tzv. post-ropnú ekonomiku, pripomína zároveň, že stále exituje riziko tvrdšieho pristátia, ak hospodárstvo príliš spomalí, čo môže viesť k sociálnym nepokojom.
MMF odhaduje, že nórska ekonomika bez príjmov z ropného sektora tento rok expanduje o 1,9 %. To je o niečo optimistickejšia prognóza ako v prípade nórskej centrálnej banky, ktorá očakáva, že výkon hospodárstva tento rok stúpne o 1,75 %. V nasledujúcom roku by mala nórska ekonomika podľa fondu zrýchliť na 2,4 % a podľa centrálnej banky na 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy