Rosnefť a BP sa dohodli na spoločnom prieskume v Rusku

Obe firmy chcú vykonávať prieskum ložísk ropy z bridlíc v regióne Volgy a Uralu v strednom Rusku.

Ruská firma Rosnefť a britská spoločnosť BP podpísali dohodu o spoločnom prieskume ložísk ropy z bridlíc v Rusku. Ide o prvú významnú dohodu ruskej štátnej ropnej firmy odvtedy, ako Západ v marci prijal sankcie voči Rusku v reakcii na ukrajinskú krízu. Generálny riaditeľ firmy Rosnefť Igor Sečin a šéf ruskej divízie BP David Campbell dohodu podpísali v sobotu na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade. Obe firmy chcú spoločne vykonávať prieskum ložísk ropy z bridlíc v regióne Volgy a Uralu v strednom Rusku.

Rosnefť bude v spoločnom podniku vlastniť 51-percentný podiel a spoločnosti BP bude patriť 49-percentný podiel. BP vlastní takmer 20 % firmy Rosnefť. „Veľmi nás teší, že sme súčasťou ruského energetického komplexu,“ povedal na ekonomickom fóre generálny riaditeľ BP Bob Dudley, ktorý bol aj pri podpise dohody. Šéfovia západných energetických firiem uchránili petrohradské Medzinárodné ekonomické fórum pred úplným neúspechom, keďže šéfovia hlavných bánk a mnohých iných firiem do Petrohradu neprišli.

Rusko je najväčším producentom ropy na svete a v súčasnosti ťaží zhruba 10,5 mld. barelov denne. Podstatná časť ťažby je na západnej Sibíri, kde sú ložiská vyčerpané. Americký Federálny úrad pre energetiku (EIA) však odhaduje, že zásoby ropy z bridlíc v Rusku sú v objeme 75 mld. barelov. Je to viac ako v USA, kde sa zásoby ropy z bridlíc odhadujú na 58 mld. barelov. USA sú v súčasnosti lídrom ťažby ropy z bridlíc.

Súvisiace články

Aktuálne správy