Faber hovorí o tichu pred búrkou na akciovom trhu, kolaps však neočakáva

, CNBC Foto: SITA

Nie príliš optimistický, presne taký, ako ho poznáme. I tento krát vo svojom rozhovore pre CNBC Marc Faber predpovedá čierne scenáre. Čaká nás skutočne na akciových trhoch bleskový prepad o 10 až 20?

"Nemyslím si, že by to bol už veľmi zdravý trh." Podľa Fabera sú akciové trhy v USA vo veľmi neistej situácii. V ostatnom čase sú otázky ohľadom zhodnocovania legitímne, lebo pochybnosti sa zvyšujú. V takejto situácii, môže prísť k rýchlemu prepadu od 10 do 20 percent, myslí si guru, čo v prípade akcií s veľkým rastovým potenciálom a v prípade bio – tech odvetví už aj nastalo. Celkový kolaps je ale podľa neho nepravdepodobný, pretože Fed by mohol teoreticky do nekonečna tlačiť nové peniaze.

Čo teda odporúča Faber? Namiesto akcií ide do dlhopisov, aspoň tak to povedal pre CNBC. Guru poukázal na to, že štátne dlhopisy s výnosom zhruba 2,5 percenta (pri 10 ročnom) sa nemusí na prvý pohľad zdať ako dobrá investícia, ale je to stále lepšie než hotovosť. Najmä, ak v budúcnosti dolár voči euru posilní. Faberove vyjadrenia dávajú jasný signál, že svoj kapitál presúva do menej rizikových aktív. Averzia k riziku však nie je dobrým znamením pre akciový trh.

V prípade investovania na akciovom trhu by sa Faber zameral skôr na rozvíjajúce sa trhy, alebo dokonca v Európe by sa porozhliadal, lebo tu je možné nájsť lepšie úrovne na zhodnocovanie. Treba brať do úvahy fakt, že mnoho veľkých investorov môže zmýšľajúce podobne ako Faber. Potom určite stojí za to, venovať jeho názorom náležitú pozornosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy