Stratené lietadlo likviduje značku Malaysia Airlines

, ČTK Foto: SITA

Zmiznutie lietadla podľa serveru BBC poškodilo povesť spoločnosti, ktorá má za sebou viac než sedemdesiatročnou tradíciu.

Hlavný národný dopravca Malaysia Airlines sa kvôli v marci stratenému lietadlu dostáva do ďalších ekonomických ťažkostí. V prvom štvrťroku sa spoločnosť prepadla do straty 443,4 milióna malajských ringgit (viac ako 100 miliónov eur), čo je skoro o dve tretiny viac ako pred rokom.

Stratu očakáva kvôli úbytku cestujúcich zrejme aj za celý rok. Čo sa týka štvrťročných strát, dostala sa do nich už piaty štvrťrok po sebe. Strata za tohtoročný prvý štvrťrok je ale z nich najvyššia.

Letecká spoločnosť sa prepadla do strát už v posledných troch rokoch. Dôvodom boli vysoké náklady a tvrdý konkurenčný boj s regionálnymi aj medzinárodnými prepravcami. Keď sa tento rok 8. marca z radarov stratil let MH370 na trase z Kuala Lumpur do Pekingu, zrušilo mnoho klientov rezerváciu. V Číne, odkiaľ pochádzala väčšina z 239 ľudí na palube nezvestného lietadla, sa v marci tržby prepadli o 60 percent.

Generálny riaditeľ Ahmad Jauhari Yahya k tomu uviedol, že po zvyšok roka očakáva "ťažký boj" a podniku sa zrejme nepodarí splniť cieľ vrátiť sa tento rok do čiernych čísel. "Po dvoch mesiacoch naďalej prevažuje pesimistická nálada, čo našu spoločnosť zasiahlo," uviedol podľa agentúry Reuters Jauhari.

Náklady spojené so zmiznutým letom zrejme pokryje poistenie. Malajzijský národný letecký prepravca ale tratil z hľadiska príležitostí k príjmom a jeho prioritou teraz musí byť budovanie značky, dodal šéf aeroliniek.

Hľadanie strateného lietadla pokračuje aj viac ako dva mesiace po jeho zmiznutí. Malajzijská vláda už pred časom oznámila, že lietadlo skončilo v Indickom oceáne. Žiadne trosky sa ale zatiaľ nenašli.

Súvisiace články

Aktuálne správy