V rámci celej EÚ ceny posilnili, na Slovensku však klesli

Aprílová medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie posilnila na 0,8 % z marcových 0,6 %. Na Slovensku sa celková cenová hladina medziročne znížila o 0,2 % po tom, ako v marci ceny na Slovensku v medziročnom porovnaní klesli o zhodných 0,2 %.

Medziročná inflácia v eurozóne v apríli posilnila na úroveň 0,7 %, z marcových 0,5 %. Medzimesačná aprílová inflácia menového bloku bola 0,2 %. Medziročná inflácia v rámci celej 28-člennej Európskej únie vzrástla v apríli na 0,8 %, z marcovej úrovne 0,6 %. Medzimesačne sa ceny v rámci celej EÚ zvýšili o 0,1 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa ceny v apríli pohybovali opačným smerom ako v rámci celej eurozóny aj v rámci celej Európskej únie, keďže medziročne sa u nás celková hladina znížila o 0,2 % po tom, ako v marci ceny na Slovensku v medziročnom porovnaní poklesli takisto o 0,2 %. Medzimesačne sa celková cenová hladina na Slovensku nezmenila.

Výraznejší medziročný pokles cien ako v SR bol v apríli v Grécku (-1,6 %), v Bulharsku (-1,3 %) a na Cypre (-0,4 %). V Maďarsku, rovnako ako na Slovensku, sa ceny medziročne znížili o 0,2 %. Medzimesačne klesli ceny v siedmich štátoch EÚ, na stabilnej úrovni ostali v štyroch štátoch a rástli v šestnástich štátoch. Najviac sa ceny v apríli medziročne zvýšili v Rakúsku a v Rumunsku (zhodne 1,6 %), vo Fínsku (1,3 %) a v Nemecku(1,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy