Zisk UniCredit v prvom kvartáli medziročne stúpol

Za január až marec talianska banka vykázala čistý zisk 712 mil. eur. V rovnakom štvrťroku vlaňajška bol vo výške 449 mil. eur.

Talianska banka UniCredit, ktorá je z hľadiska aktív najväčšou v krajine, v prvom kvartáli tohto roka dosiahla medziročný rast zisku. Išlo o výsledok menších strát z úverov po vlaňajšom masívnom očistení bilancie banky. UniCredit v pondelok informovala, že za január až marec dosiahla čistý zisk 712 mil. eur. V rovnakom štvrťroku vlaňajška bol vo výške 449 mil. eur. Analytici prognózovali, že čistý zisk banky za prvý kvartál 2014 bude v objeme 550 mil. eur.

UniCredit vykázala prekvapujúcu stratu za rok 2013 v sume 14 mld. eur, keďže očistila svoju bilanciu v rámci príprav na kontrolu zdravia bankového sektora zo strany európskych regulátorov. V prvom kvartáli sa ukázalo, že táto stratégia sa vyplatila a objem zlých úverov prvýkrát od roku 2008 klesol. Medzikvartálne sa zmenšil o 1,3 % a medziročne o 28,5 %.

UniCredit pôsobí aj na slovenskom trhu. UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s., pobočka zahraničnej banky vznikla 1. decembra 2013. Na slovenskom trhu však banka pôsobí od júla 1990, odvtedy prešla viacerými zmenami názvov a vlastníckou štruktúrou. Pôvodne to bola Slovenská poľnohospodárska banka, neskôr Poľnobanka, či UniBanka. UniCredit Bank vznikla zlúčením UniBanky a HVB Bank Slovakia v roku 2007, pričom majoritným akcionárom sa vtedy stala UniCredit Bank Austria a začlenila sa tak do UniCredit Group. Predstavenstvo skupiny UniCredit schválilo projekt zlúčenia dcérskych spoločností v Českej republike a na Slovensku do jednej cezhraničnej banky 13. novembra 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy