ČR sa obáva možných negatívnych následkov dane z finančných prevodov

Návrh skupiny 11 členských krajín EÚ, ktoré v rámci mechanizmu posilnenej spolupráce chcú zaviesť daň z finančných transakcií (FTT) od 1. januára 2016, sa Českej republike veľmi nepáči. Uviedol to dnes na zasadnutí ministrov financií EÚ (Ecofin) v Bruseli minister financií ČR Andrej Babiš.
„Nám sa to veľmi nepáči, lebo to nie je celkom transparentné. Máme obavy, že by to mohlo mať dopad napríklad na trh s dlhopismi,“ skonštatoval minister.
Babiš upozornil, že zatiaľ nebolo skonkretizované, čoho presne by sa nová daň mala týkať, či to bude iba pri transakciách, či aj pri vkladaní kapitálu alebo založení firmy.
„Je to dosť nekonkrétne a myslíme si, že každá ďalšia regulácia môže mať negatívny dopad na celkovú ekonomiku,“ uviedol Babiš.
Podľa jeho slov pozícia Českej republiky je jasná aj preto, že krajina je z hľadiska pozície a zdravia bánk na tom veľmi dobre a dodal, že stále je veľký záujem o české dlhopisy.
Na otázku novinárov, či Praha neprehodnotí svoj posti k FTT, keď napríklad Nemecko a Francúzsko upozorňujú, že netreba zabudnúť na úlohu bánk pri prehlbovaní ekonomickej krízy, Babiš reagoval, že chyba je na oboch stranách. Za pochybenia bánk môžu aj štáty so slabým bankovým dohľadom.
„Obria finančná kríza je skôr dôsledkom toho, že niekto mal niečo kontrolovať a zle to urobil. Ak by jednotlivé členské štáty mali dobré bankové dohľady nad bankami, ktoré investovali do rôznych nezmyslov a dokázalo sa, že to boli nevratné investície, tak si myslím, že je to len lokálny problém,“ skonštatoval Babiš.
Podľa jeho slov nie je teraz najsprávnejšie formou novej dane pomstiť sa bankám za to, že boli postihnuté krízou. A spresnil, že vždy tam bol niekto, kto ich má kontrolovať, takže problém je na oboch stranách.
Babiš v tejto súvislosti upozornil, že ČR patrí medzi krajiny, ktoré žiadajú väčšiu transparentnosť pri zavádzaní dane z finančných prevodov, aj keď portfólio finančných produktov, ktorých by sa to malo týkať, sa už zúžilo.

Súvisiace články

Aktuálne správy