Slovenská správa ciest z tendrov pre kartel nevylučovala

Slovenská správa ciest požiadala ministerstvo dopravy o stanovisko k ďalšiemu postupu pri verejnom obstarávaní so stavebnými firmami, ktoré boli súčasťou kartelovej dohody. Cestári zároveň v tejto veci očakávajú usmernenie Úradu pre verejné obstarávanie.

Slovenská správa ciest (SSC) pri vyhodnocovaní žiadostí o účasť, resp. ponúk doposiaľ nevylúčila z tendrov žiadneho uchádzača pre kartelovú dohodu. „V tejto súvislosti SSC písomne požiadala svoj nadriadený orgán, Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, o stanovisko k ďalšiemu postupu pri realizovaní verejného obstarávania so stavebnými firmami, ktoré boli súčasťou kartelovej dohody,“ informovala agentúru SITA vedúca oddelenia výmeny informácií v Slovenskej správe ciest Viktória Kmeťová.

SSC k predmetnej záležitosti tiež očakáva stanovisko, resp. usmernenie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Cestári tvrdia, že pri aktuálnych verejných obstarávaniach budú postupovať podľa platného zákona o verejnom obstarávaní a podľa metodických pokynov svojho zriaďovateľa, teda ministerstva dopravy.

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) pre potvrdený kartel šiestich stavebných firiem už skôr vylúčila viacerých uchádzačov z troch neuzavretých tendrov na stavbu diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala, D3 Žilina, Strážov – Brodno a rýchlostnej cesty R2 Zvolen, východ – Pstruša. Ide o združenia, ktorých členovia sa podieľali na kartelovej dohode v tendri na stavbu časti diaľnice D1 Mengusovce – Jánovce pred deviatimi rokmi.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v spojitosti s potvrdeným kartelom šiestich stavebných firiem nedávno informovali, že vo svojich súťažiach budú postupovať zásadne v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. „Obstarávateľský subjekt má povinnosť vylúčiť každého uchádzača, ak nespĺňa podmienky účasti, prípadne nespĺňa požiadavky na predmet zákazky,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. Pripomenula, že verejného obstarávania sa nesmie zúčastniť ani uchádzač, ktorý má právoplatne uložený zákaz účasti vo verejnom obstarávaní a ten udeľuje ÚVO.

Rozsudok Najvyššieho súdu SR, ktorý 30. decembra 2013 potvrdil rozhodnutie Protimonopolného úradu SR (PMÚ) z októbra 2006 o pokute pre stavebné firmy, nadobudol právoplatnosť 20. marca. Tridsaťdňová lehota na zaplatenie pokuty uplynula 19. apríla, resp. 22. apríla. Stavebné firmy majú uhradiť pokutu spolu takmer 45 mil. eur. Pokutu v termíne uhradila iba Skanska, a.s. Praha (nástupca Skanska DS, a.s.), a to v udelenej výške 8,98 mil. eur. Portugalská spoločnosť Mota – Engil má zaplatiť 13,88 mil. eur, Strabag, a. s. Praha 12,21 mil. eur, Doprastav, a. s. Bratislava 6,57 mil. eur, Inžinierske stavby, a. s. Košice 3,02 mil. eur a Betamont, s. r. o. Zvolen 131,15 tis. eur.

ÚVO zatiaľ nerozhodol o tom, ako majú obstarávatelia postupovať voči stavebným firmám usvedčeným z kartelu. Okrem pokuty im hrozí zákaz účasti vo verejnom obstarávaní. Úrad začal správne konanie vo veci 11. apríla a rozhodnúť by mal v tridsaťdňovej lehote.

Súvisiace články

Aktuálne správy