Silné euro je mocný deflačný faktor

Súčasný silný kurz eura je mocným deflačným faktorom, preto miera inflácia v eurozóne s veľkou pravdepodobnosťou zostane nejaký čas na nízkej úrovni. Vyhlásil to dnes člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB) Christian Noyer, ktorého cituje agentúra Reuters.
Noyer, ktorý je zároveň guvernérom francúzskej centrálnej banky, vo svojej výročnej správe pre prezidenta Francoisa Hollanda uviedol, že súčasné oddlžovanie vlád a firiem vytvára podmienky pre nízku mieru inflácie. Preto očakáva, že tempo rastu spotrebiteľských cien zostane dlhší čas nízke. Domnieva sa tiež, že vzhľadom na vplyv importu do eurozóny na jej ekonomiku predstavuje vývoj kurzu eura mocný deflačný faktor. Zvýšenie hodnoty eura tak prináša neúmyselné a nechcené sprísnenie menovej politiky.
Posilnenie eura znižuje ceny dovážaných produktov, čo má vplyv na celkovú mieru inflácie v eurozóne. Na ilustráciu, v marci dosiahla medziročná miera inflácie v regióne, ktorý platí eurom, len 0,5 %, čo je hlboko pod cieľovou 2-% hranicou ECB.
Noyerova správa nadväzuje na nedávne vyhlásenie prezidenta ECB Maria Draghiho, podľa ktorého môže silné euro vyvolať odvetnú reakciu banky – tá môže spustiť tlačenie nových peňazí, ak sa inflačné vyhliadky eurozóny ešte zhoršia.

Súvisiace články

Aktuálne správy