Investori si obľúbili malé ťažobné spoločnosti v USA

, Colosseum Foto: SITA

Investori v energetickom sektore sa začínajú zameriavať na malé spoločnosti, ktoré dlhú dobu stáli na okraji ich záujmu.

Pred desiatimi rokmi, kedy v USA začal energetický boom, priekopnícke spoločnosti razili presvedčenie, že väčší je lepší. Nahromadili tak obrovské pozemky, aby mohli hĺbiť tisíce vrtov. Od tej doby však bojujú s nadbytkom plynu, ktorý ťažia z bridlíc pomocou hydraulického štiepenia a jeho množstvo na trhu tlačí cenu dole. Väčšie spoločnosti sa vďaka technológii ťažby dostali aj k zásobám, ktoré pre ne boli kedysi nedotknuteľné. Ich nevýhodou však je, že sa zameriavajú na priame vlastníctvo pôdy namiesto prenájmu a sú zaťažené veľkými splátkami úverov použitých na obstaranie pôdy. Vo väčšine prípadov, či už ide o menšie spoločnosti alebo o tie väčšie, zarobia viac, než minú na nákladoch. Avšak rozdiel je v tom, že peniaze z Wall Street už nebudú dlho smerovať do firiem, ktoré vlastnia veľa výmery.

Príkladom je spoločnosť Rice Energy Inc, ktorá mala svoj ​​prvý vrt v roku 2009. Na začiatku tohto roka uviedla svoje akcie na burzu a jej hodnota je 3,9 miliardy dolárov. Jej akcie od začiatku vzrástli až o 44 percent. Spoločnosť má právo na prenájom celkom 90 tisíc akrov v Pensylvánii a v Ohiu. Naproti tomu spoločnosť Chesapeake Energy Corp je držiteľom nájomných zmlúv o celkovej výmere 13 miliónov akrov v ôsmich štátoch, na ktoré si nabrala bankové úvery v maximálnej možnej miere akú im banky umožnili. Hoci môže ťažiť na území, ktoré je viac ako 140 krát väčšie ako v prípade spoločnosti Rice Energy, jej burzová hodnota je 18,33 miliardy dolárov.

Cash flow vybraných spoločností ťažiacich ropu a plyn v USA (zdroj: WSJ)
Spôsob zaberania pôdy, ktorý zvolila Chesapeake Energy, kopírovali aj jej konkurenti, ale v mnohých prípadoch bol príjem z ťažby nižší ako veľkosť nákladov. Niektorí giganti ako napríklad Royal Dutch Shell, ktorí si zapísali bridlicové ložiská ako svoj ​​majetok, potom uviedli, že vrty na ťažbu zemného plynu boli stratové. Menšie firmy sa tak skôr zameriavajú na kvalitu ako na kvantitu. Tento prístup sa im začína vyplácať a riadia sa základným pravidlom nízkych nákladov. Medzi ďalšími spoločnosťami, ktoré mali úspešný vstup na burzu a zameriavajú sa na nízkonákladovú ťažbu je napríklad Diamondback Energy Inc. Spoločnosť ťaží v západnom Texase a hodnota jej akcií sa od úpisu v roku 2012 zdvihla štvornásobne.

Nové verejne obchodované spoločnosti síce zatiaľ utratia v nákladoch viac, než zarobia, ale ponúkajú investorom potenciál rýchleho rastu. Peniaze vynaložené na prieskum a rozvoj plynových ložísk a kladenie potrubia sa získajú späť z pozitívneho cash flow v najbližších niekoľkých rokoch.

Autor: Petr Habiger, analytik, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy