Atraktívnym ľuďom vyhovuje sociálna nerovnosť, automaticky sa radia k vyššej kaste

, echo24 Foto:photl

Čo znamená byť atraktívny? Mať symetrickú tvár, výrazné lícne kosti, pravidelne bielené zuby, alebo štíhlu postavu? Mnohí si myslia, že to stačí, aby ste si ľahšie získali novú prácu, či vyšší plat. Tiež to môže spôsobiť, že budete mať väčšie pochopenie pre nerovnosť v spoločnosti. Vyplynulo to z najnovšej štúdie Stanfordskej univerzity.

Profesorka Margaret Nealeová a jej študent Peter Belmi skúmali súvislosť medzi presvedčením o svojej vlastnej atraktivite s názormi na spoločenskú nerovnosť. Prišli na to, že ľuďom, ktorí sa považujú za krásnych, nerovnomerné rozvrstvenie spoločnosti vyhovuje. Sami seba vďaka svojej atraktivite radia medzi ľudí s vyšším spoločenským statusom a považujú sa za príslušníkov dominantnej spoločenskej triedy.

Za príčinu sociálne nerovnosti potom považujú skôr individuálne povahové rysy ako je usilovnosť, pracovitosť alebo talent. Oproti tomu tí "škaredší" dávajú prehlbujúcu sa nerovnosť za vinu spoločenským faktorom vonkajším, ako je diskriminácia alebo politická moc.

Američania ročne minú za to, aby vyzerali lepšie, 200 miliárd dolárov. Podľa štúdie nie je dôvodom iba snaha o atraktívny vzhľad, ale práve aj presvedčenie o zvýšení spoločenského statusu. Z výskumu vyplynulo, že podľa atraktívnych ľudí je v poriadku, aby zastávali vyššie posty, pretože si to viac zaslúžia! Prikláňali sa tiež často k názoru, že niektoré skupiny obyvateľov sú jednoducho horšie ako oni.

Účastníci výskumu mali najskôr zhodnotiť svoju vlastnú atraktivitu na škále 1 až 7. Potom sa mali vyjadriť k rôznym výrokom, ktoré sa týkali sociálnej nerovnosti. Odpovedali napríklad na to, či súhlasia s tým, či "je v poriadku, keď niektorí ľudia majú v živote väčšiu šancu na úspech", alebo že "nižšie mzdy žien a etnických menšín iba odrážajú ich nižšie vzdelanie a úroveň zručností." Ľudia presvedčenie o svojej atraktivite na výroky tohto typu odpovedali prevažne kladne.

Počas výskumu mali účastníci možnosť prispieť na charitu. Atraktívnejší ľudia venovali menej peňazí, než tí "škaredší".

Výskum mal tiež zistiť, akým spôsobom aplikujú ľudia spoločenské predstavy spojené s krásou sami na seba. Bohatší ľudia sa vnímajú ako atraktívnejší. Bledosť značí vznešenosť a príslušnosť k vyššej spoločenskej vrstve. Ľudia, ktorí pracujú rukami, sa považujú za menej pekných. V spoločnostiach, kde je jedla dostatok, sú za krajších považovaní chudí ľudia. Tam, kde je jedlo vzácnosťou, je znakom atraktivity mierna nadváha. Výskum tak potvrdil zažité stereotypy.

Súvisiace články

Aktuálne správy