Putin chce mať sociálne siete pod kontrolou, môže zablokovať Facebook a Twitter

, iHNed Foto:SITA

Ruská Štátna duma prijala zákon, ktorý službám, ako sú Facebook alebo Twitter, nariaďuje uchovávať informácie o užívateľoch a sprístupňovať ich "kompetentným orgánom". Svoje servery navyše musia presťahovať do Ruska.

Zákon "o informáciách, informačných technológiách a informačnej bezpečnosti", ktorý ruská Štátna duma prijala v utorok, môže viesť k zablokovaniu prístupu k populárnym sociálnym sieťam, ako je Facebook alebo Twitter, informujú české Hospodárske noviny.

Nariaďuje totiž všetkým službám, ktoré užívateľom internetu umožňujú vymieňať si informácie, aby po dobu pol roka uchovávali nielen tieto dáta, ale aj údaje o samotných užívateľoch. Ako píše denník Vedomosti, je to kvôli tomu, aby si informácie mohli vyžiadať "kompetentné orgány". Zákon umožňuje tiež zablokovať prístup k takýmto službám, ktoré by podobné požiadavky ignorovali a svoje servery nepresťahovali do Ruska. Autori zákona vysvetlili moskovskému denníku, že regulácia sa bude týkať sociálnych sietí, webových platforiem a diskusných fór. V takom prípade by mohli byť v Rusku zablokované populárne služby, ako je Google, Facebook, Twitter alebo Skype, pretože ich servery sa fyzicky nachádzajú mimo územia Ruska.

Podľa výkonného riaditeľa Fondu rozvoja technológií a infraštruktúry internetu Matveya Alexejeva má svoje servery za hranicami aj mnoho ruských firiem, na tie má ale ruský štát dostatočné množstvo iných pák.

Predstaviteľ spoločnosti Rambler, ktorá vlastní okrem iného populárnu blogovaciu platformu LiveJournal, Alexander Rylik vyhlásil pre server Lenta.ru, že firma je pripravená dodržiavať zákon, čaká však na vysvetlenie, čo všetko bude vlastne potrebné uchovávať. Tlačové oddelenie spoločnosti Yandex vyhlásilo, že zákon je ďalším krokom k posilneniu štátnej kontroly nad ruským internetom, čo bude mať negatívne dôsledky pre celé odvetvie. Google, Facebook a Twitter nový zákon nekomentujú.

Rusko pokročilo aj v boji proti blogerom. Dolná komora tamojšieho parlamentu schválila v utorok nový zákon, ktorý sprísňuje dohľad nad blogosférou a úradne reguluje fungovanie blogov s dennou návštevnosťou prevyšujúcou tri tisícky čitateľov. Každý taký bloger sa musí registrovať u ruského cenzúrneho úradu Roskomnadzor.

Okrem toho dostal výpoveď šéf "ruského Facebooku", populárnej sociálne siete VKontakte Pavel Durov. "Dnešným dňom sa VKontakte dostáva pod nadvládu Igora Sečin a Ališera Usmanova," napísal na svojom profile v pondelok Durov. Dvojica oligarchov pritom patrí medzi blízkych spolupracovníkov prezidenta Vladimira Putina.

Súvisiace články

Aktuálne správy