Demokracia: Vláda ľudu, či politických elít?

, washingtonpost Foto:SITA

Všetci si myslia, že vplyv peňazí na americkú politiku je známou vecou. Ako veľký ale ten vplyv vlastne je? Po celé desaťročia sa politológovia tejto téme vyhýbajú, pretože sa zdá, že je ťažké ho uchopiť nejakou kvantitatívnou vedeckou analýzou. Teraz sa pozornosť týmto smerom obracia a výsledky bádania v tejto oblasti môžu zmeniť samotný pohľad na fungovanie americkej demokracie.

Martin Gilens a Benjamin Page podrobili analýze 1779 politických rozhodnutí, ktoré sa urobili za posledných 20 rokov. Ich záver je nasledujúci. "Ekonomické elity a organizované skupiny, ktoré reprezentujú záujmy korporácií, majú významný vplyv na americkú vládnu politiku. Priemerný občan a záujmové skupiny založené na veľkom počte ľudí majú naopak vplyv malý, alebo vôbec žiadny". Kvantitatívna analýza dokonca ukazuje, že záujmy "ekonomických elít" majú asi 15 krát väčší dopad na politiku ako záujmy bežných občanov.

Gilens a Page svojou štúdiou spochybňujú obvyklé pohľady na fungovanie americkej politiky. Často sa v súvislosti s ňou hovorí napríklad o tom, že úloha organizovaných skupín má veľkú váhu, ale že záujmy bežných občanov sú v rámci boja medzi záujmovými skupinami stále dobre reprezentované. V duchu podobných teórií je vychovávaná väčšina študentov, podľa spomínaných záverov ide ale o veľký vedecký omyl, ktorý ignoruje to, čo v skutočnosti ovplyvňuje americkú politiku.

Práca Gilensa a Pagea naznačuje, že je potrebné vykonať ďalší výskum v oblasti dominancie ekonomických elít. Napríklad Joshua Kalla a David Broockman v rámci experimentu kontaktovali 191 kancelárií kongresmanov so žiadosťou o diskusiu nad práve prerokovávaným zákonom. Keď bola žiadosť spojená s informáciou, že žiadateľ prispieva na volebnú kampaň, došlo v 19 % prípadov k pozvaniu na stretnutie. Keď táto informácia priložená nebola, pozvaných bolo len 5 % žiadateľov. To samo o sebe neznamená, že by pozvaní ľudia mali nakoniec väčší vplyv na politické rozhodnutia. Ukazuje to ale jasne, ako ekonomické elity zastávajú svoj ​​vplyv.

Súvisiace články

Aktuálne správy