Produkcia stavebníctva SR zaostala za priemerom EÚ

Slovenská stavebná výroba vo februári medzimesačne klesla o 1,6 %. Stavebná produkcia eurozóny aj celej EÚ vo februári oproti januáru stúpla o 0,1 %

Sezónne upravená produkcia stavebníctva v eurozóne aj v Európskej únii vo februári v porovnaní s januárom posilnila o 0,1 %. Medziročne bola februárová stavebná výroba eurozóny vyššia o 6,7 % a v rámci celej EÚ vzrástla o 5,5 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad EÚ Eurostat. Na Slovensku sa produkcia stavebného sektora vo februári medzimesačne aj medziročne vyvíjala horšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú EÚ. Medzimesačne klesla o 1,6 % a v porovnaní s februárom minulého roka sa zmenšila o 3,5 %.

Medzimesačne produkcia vzrástla najviac v Poľsku (17,4 %), Maďarsku (8,2 %) a v Španielsku (3 %). Najväčší prepad evidovali v Slovinsku (-4,9 %), Taliansku (-3,7 %) a vo Veľkej Británii (-2,8 %).

Medziročne sa stavebná produkcia najvýraznejšie zväčšila v Slovinsku (33,1 %), Maďarsku (28,3 %), Španielsku (23,9 %), Poľsku (14,4 %) a v Nemecku (14,1 %). Najväčší pokles oproti februáru minulého roka evidovali v Rumunsku (-14,7 %) Portugalsku (-11,5 %) a v Taliansku (-7,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy