Príbeh úspešného Taliana: Práca sa už nedá hľadať, človek si ju musí vytvoriť

, ČT24

Talianska vláda chce pomôcť mladým. Všetkým do 25 rokov sľubuje pracovné miesto alebo ďalšie vzdelávanie najneskôr štyri mesiace po skončení školy. Úrady sa tak chcú vysporiadať s ich vysokou nezamestnanosťou. Prácu nemá takmer 43 percent mladých ľudí. Tí vzdelanejší často odchádzajú do zahraničia. Existujú ale aj výnimky.

Zatiaľ čo 40 tisíc jeho rovesníkov ročne opúšťa Taliansko kvôli kríze, Pietro Parisi sa vrátil domov. Tridsaťdvaročný kuchár sa vyučil u svetových majstrov. Teraz v rodnej dedine neďaleko Neapola vedie vyhlásenou reštaurácii. "Dnes prácu nenájdeš, ale musíš si ju vytvoriť. To sme urobili aj my v našej firme – založili si reštauráciu. Všetko si vyrábame priamo tu," konštatoval kuchár.

Úspech neprišiel len tak. V práci je Parisi každý deň. Podnik rozbiehal z úspor rodičov, pretože banky mu požičať nechceli. Ponuky miestnej mafie zase odmietol. Čoskoro zbankrotoval, napriek tomu sa znova postavil na nohy. Teraz zamestnáva 20 ľudí a každý deň obslúži v priemere 250 klientov.

Dáva prácu aj miestnym poľnohospodárom, ktorí pod Vezuvom pestujú ovocie a zeleninu už viac ako 60 rokov. Ľuďom ako Parisi sú vďační. Starí farmári hľadajú odbyt pre úrodu z malých pozemkov len ťažko. "Všetko ovládajú najrôznejšie kartely, ktoré ale nepestujú obyčajné, prirodzené plody, pôvodnej podoby a chuti," hovorí kuchár.

Taliansko sa preslávilo kvalitou svojich potravín. Tradiční malí poľnohospodári ale pomaly vymierajú a nemá ich kto nahradiť. Ťažká drina na poli za skromné ​​zárobky mladých veľmi neláka, napriek tomu, že miesta sú a nezamestnanosť ľudí do 25 rokov presahuje 42 percent. "Možno si zvykli na to, že v minulých rokoch bolo ľahké zarobiť peniaze alebo nájsť prácu bez väčšieho úsilia," myslí si Parisi.

Parisi vidí jednu z ciest z hospodárskej krízy práve v návrate k pôde. Poukazuje pritom na vlastný úspech. Odborníci a úrady už zaradili jeho podnik medzi osem talianskych firiem, ktoré majú slúžiť podnikateľom ako vzor. Mladí Taliani už na podobné výzvy začínajú počúvať. Tretina z vlani založených spoločností má majiteľa, ktorý ešte nemal tridsaťpäť rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy