Netreba ho zakazovať, stačí ho zdaniť

, valuewalk Foto:SITA

Držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Joseph Stiglitz navrhuje zdanenie vysokofrekvenčného obchodovania. Išlo by podľa neho o spôsob, ako túto praktiku efektívne ukončiť bez nutnosti oficiálneho zákazu.

Vysokofrekvenčné obchodovanie (HFT) v poslednej dobe púta opäť viac pozornosti kvôli podozreniu z toho, že v podstate ide o manipuláciu trhu. Praktiky vysokofrekvenčného obchodovania už začala vyšetrovať aj americká FBI, ktorá sa snaží zistiť, či takéto postupy traderov sú, alebo nie sú protizákonné.

Diskusia sa točí predovšetkým okolo toho, aký vplyv na obyčajných investorov HFT skutočne má. Zástancovia HFT tvrdia, že zvyšuje efektivitu a znižuje obchodné náklady, odporcovia sa domnievajú, že tieto výhody v sebe prinášajú samotné elektronické obchodné platformy, ktoré by mohli fungovať aj bez toho, aby sa HFT tlačilo medzi kupca a predajcu.

Vzhľadom k tomu, že HFT traderi zarábajú v podstate na každom obchode nejakú minimálnu čiastku, keďže si berú maržu z prepojenia nákupného a predajného príkazu dvoch obyčajných investorov – smrteľníkov, stačilo by zdaniť každý obchod algoritmických obchodníkov veľmi malou čiastkou. Respektíve zdaniť každý obchod takouto čiastkou. Investorom, ktorým ide o aspoň trochu dlhodobejší výhľad, ako sú zlomky sekúnd, by podobné opatrenia nemuseli vadiť. Aj keď sa určite nájdu i odporcovia každej novej regulácie.

Ani Stiglitz nepatrí k tým, ktorí považujú HFT za trhu prospešné. Naopak, kritiku posúva ešte ďalej a hovorí, že HFT trhu ako celku v skutočnosti škodí. "Jedna zo strán získava iba za cenu zbytočných výdavkov strany druhej," tvrdí Stiglitz. Cena za to, že ste najrýchlejším traderom, alebo že sa vám podarí skryť pravú povahu vášho obchodu, a zabrániť tak tomu, že vás HFT predbehne, je totiž vysoká. Predstavuje náklady navyše, bez toho, aby tvorila pridanú hodnotu. Podľa Stiglitza ide teda o "hru s negatívnym súčtom".

Ekonóm tiež poukazuje na to, že čím viac záujmu HFT získava, tým viac sa odhliada od finančných správ. Je totiž možné zarábať peniaze len tým, že máte lepší algoritmus. Ten skutočnú hodnotu firmy neberie v úvahu. Zástancovia HFT tvrdia, že napomáha trhu rýchlejšie do ceny zapracovať nové informácie, flash crash z roku 2010 a desiatky menších v ďalších rokoch však jasne ukazujú, že cena tvorená algoritmami nemusí korešpondovať so skutočnými hodnotami.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy