Rehn navrhuje zdržanlivý postoj voči Rusku

Ak Rusko nebude stupňovať krízu na Ukrajine, možno sa vyhnúť sprísneniu sankcií, tvrdí európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn

Európska únia by nemala sprísňovať sankcie proti Rusku, pokiaľ Moskva nebude stupňovať krízu na Ukrajine. Vyhlásil to v piatok európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn. Po ovládnutí ukrajinského polostrova Krym Ruskom zaviedla Európska únia sankcie proti osobám z najbližšieho okolia ruského prezidenta Vladimira Putina. Vlády zoskupenia siedmich najvyspelejších ekonomík sveta G7 zase s Ruskom zmrazili kontakty na najvyššej úrovni.

O možnosti ďalších sankcií proti Rusku za jeho postup v ukrajinskej kríze hovorili vo štvrtok americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorí Moskvu vyzvali na stiahnutie jej vojakov z územia na hraniciach s Ukrajinou. „Ak Rusko nebude stupňovať alebo prehlbovať krízu, potom sa môžeme vyhnúť sprísneniu sankcií. To je to, v čo určite dúfa každý rozumný Európan a Rus,“ povedal Rehn na konferencii v Helsinkách.

Súvisiace články

Aktuálne správy