Bratislava a Zvolen budú mať vlastnú lokálnu menu živec

Bratislavčania a Zvolenčania budú môcť platiť miestnou menou. Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica dáva do obehu lokálnu menu živec, ktorá má za cieľ podporiť miestne prevádzky a ekonomiku. Slávnostné uvedenie živca do obehu bude 13. apríla v Bratislave.

"Živec je inšpirovaný lokálnymi menami, ktoré fungujú po celom svete. Chceme priniesť niečo, čo spojí navzájom zákazníkov s ich obchodníkmi a dá im šancu podporiť svoje mesto. Súčasná ekonomická kríza je výbornou šancou takéto alternatívy naštartovať," vysvetlil riaditeľ Živice Juraj Hipš.
Živec vznikol v spolupráci s dlhodobo fungujúcimi menami vo švajčiarskom Bazileji a rakúskej Waldviertel. Skúsenosti podľa Živice ukazujú, že lokálna mena prináša obchodníkom zvýšenie obratu a posilňuje vzťah so zákazníkmi. Zároveň sa peniaze viac otáčajú v rámci mesta aj medzi obchodníkmi navzájom.
"Používanie živca je jednoduché. Ľudia, ktorí ním chcú platiť, si ho môžu zameniť na výmenných miestach a použiť v zapojených prevádzkach, ktorých zoznam nájdu na www.zivica.sk/lokalnamena. Živcom sa platí v pomere 1:1 s eurom a zákazník pri výmene dostáva 5-% bonus," priblížila koordinátorka projektu Lucia Katonová zo Živice.
Mena bude mať časovo obmedzenú platnosť. Zákazníci ju budú musieť pred skončením splatnosti minúť, obchodníci si ju budú môcť do 30 dní od skončenia platnosti zameniť naspäť za eurá. Živce sú proti falšovaniu chránené štandardnými ochrannými prvkami. Z účtovného a daňového hľadiska sú to ceniny, ako napríklad gastrolístky.

Súvisiace články

Aktuálne správy