Väzeň na úteku vyhral konkurz na ekonóma v múzeu, ukradol milióny a opäť zmizol

, iDnes Foto: Policie ČR

Je to majster útekov. Vlani v júni sa mu podarilo utiecť z väznice v Hradci Králové. Následne vyhral konkurz na hlavného ekonóma Národného poľnohospodárskeho múzea. Keď prasklo, že spreneveril milióny, policajtom znova utiekol.

Vladimír Prokop bol v roku 2009 odsúdený na sedem rokov väzenia za spreneveru desiatich miliónov korún z účtu Českobratskej cirkvi evanjelickej. Doma mal v igelitových taškách vyše šesť miliónov korún (asi 218 620 eur), zvyšok utratil za auto, byt pre matku a drahé darčeky pre svoju priateľku, s ktorou sa zoznámil cez internet. Žena sa s ním po niekoľkých mesiacoch rozišla, Prokop sa však vzťah snažil zachrániť.

Podľa znalcov spadá tridsaťsedemročný Prokop svojou inteligenciou do pásma slabšieho priemeru a prejavuje sa asociálne. Jeho právnik Vítězslav Menšík o ňom počas prvostupňového súdu hovoril ako o "veľkom dieťati", ktoré chcelo zabezpečiť svojej psychicky chorej matke slušné bývanie.

O štyri roky neskôr, 29. júna 2013 utiekol okolo deviatej hodiny z väzobnej väznice v Pouchov. Tam pracovali odsúdení s miernejšími trestami v režime s dohľadom. Niektorí chodili aj do zamestnania. Polícia sa domnievala, že sa Prokop vráti do Prahy a mala pravdu.

Za pomoci ukradnutých dokladov sa pod menom Liška uchádzal o funkciu hlavného ekonóma Národného poľnohospodárskeho múzea a uspel. "Išlo o človeka, ktorý sa preukázal ako vyštudovaný inžinier ekonóm," povedala televízii Nova riaditeľka múzea Eva Balaštíková. Prokop financie, ktoré mal na starosti, rýchlo presunul z účtov múzea na svoje vlastné. Vedenie múzea však malo podozrenie na spreneveru a na pána Lišku privolalo políciu. Vladimír Prokop už ale zrejme tušil, že sa blíži odhalenie a v momente ako zazrel dvojicu cudzích ľudí, zavrel za sebou dvere a dal sa na útek. Policajti sa za moment, potom čo je personál upozornil, že to bol práve ekonóm Liška, vydali za ním. Nakoniec Prokop vybehol pred múzeum a prialo mu šťastie. Nasadol do práve prechádzajúceho taxíka a policajtom zmizol.

"Naši kriminalisti tam nešli kohokoľvek zadržať, ani zatýkať. My sme od poľnohospodárskeho múzea prijali oznámenie o podozrení na spreneveru mnohomiliónovej čiastky. To sme išli na miesto preveriť," uviedol hovorca pražskej polície Tomáš Hulan. Hovorca polície vysvetlil, že v prípade podozrenia sa polícia snaží postupovať diskrétne, aby dotyčnému nezničila povesť, ak by sa trestný čin nepotvrdil. Dohodli sa preto s riaditeľkou múzea, že policajti prídu za ňou a ona si potom nechá pána Lišku zavolať. Až po jeho príchode sa policajti predstavia a požiadajú o vysvetlenie.

Pri prehliadke jeho kancelárie našli kriminalisti niekoľko sto tisíc korún v hotovosti pochádzajúcej zo sprenevery. Dokázali tiež zastaviť prevod 1,7 milión krátko pred tým, než mali peniaze odísť na účet Prokopovi. Najväčšiu sumu, 4,5 milióna korún potom objavili u spolupáchateľky utečeného väzňa. Celkom tak zaistili takmer 6,5 milióna korún. Spreneverené suma pritom podľa televízie Nova bola desať miliónov korún (364 378,37 eur).

Po na úteku 42 -ročnom Vladimírovi Prokopovi polícia naďalej pátra.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy