Parlament zníženie korporátnych daní nepodporil

Návrh poslancov za SDKÚ-DS Ivana Štefanca a Ivana Mikloša na zníženie dane z príjmov právnických osôb na 19 % parlament neposunul ani do druhého čítania.

Korporátne dane sa znižovať nebudú. Poslanci totiž neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorý pripravili poslanci za SDKÚ-DS Ivan Štefanec a Ivan Mikloš. Svojim návrhom chceli znížiť daň z príjmov právnických osôb na pôvodných 19 %. Tvrdia totiž, že jej zvýšenie vládou Roberta Fica na 23 % ekonomike ani štátnej kase nepomohlo. Kabinet pritom už schválil zníženie sadzby dane na 22 % od zdaňovacieho obdobia 2014.

„Ako sa ukázalo, zvýšenie sadzby neprinieslo do štátneho rozpočtu vyššie príjmy, dokonca naopak. Zhoršilo sa podnikateľské prostredie, zmena prispela aj k zvýšeniu nezamestnanosti a odchodu firiem zo Slovenska,“ uvádza sa v návrhu poslancov.

Do druhého čítania sa nedostala ani ďalšia daňová novela od opozície, a to návrh novely zákona o dani z príjmov od poslanca za SDKÚ-DS Ivana Štefanca. Ten chcel dať živnostníkom možnosť uplatnenia si stravného pri živnosti, ak si v rovnaký deň uplatnia nárok na stravné u zamestnávateľa v trvalom pracovnom pomere v prípade, ak následne po skončení pracovnej doby u zamestnávateľa odpracujú ďalších päť a viac hodín. „Čo je doba, pri ktorej nárok na stravné za ostatných okolností vzniká,“ tvrdí predkladateľ.

Súvisiace články

Aktuálne správy