Nálada japonských podnikateľov sa zlepšila iba mierne

Nálada japonských podnikateľov sa za obdobie januára až marca zlepšila iba nepatrne. Veľké firmy predpokladajú, že kapitálové výdavky zvýšia iba mierne, vyplýva z prieskumu centrálnej banky krajiny, ktorého výsledky banka zverejnila v utorok. Odzrkadľuje to neistotu v otázke, ako výrazne by mohlo zvýšenie dane z predaja, ktoré vstúpilo do platnosti prvého apríla, poškodiť krehké ekonomické zotavovanie.

Index nálady veľkých priemyselných firiem za január až marec posilnil o jeden bod na úroveň 17 bodov. Ide o štvrtý kvartál zlepšenia dôvery. Nenaplnilo sa však očakávanie trhu, že index stúpne na 18 bodov. Zároveň išlo o menej výrazne posilnenie v porovnaní s rastom indexu za október až december, kedy stúpol o štyri body. Index dôvery v japonskom odvetví služieb tiež vzrástol, a to o štyri body na úroveň 24 bodov. Jeho posilnenie je v súlade s očakávaniami, keďže spotrebitelia sa snažili služby nakupovať pred aprílovým zvýšením dane.

Z prieskumu centrálnej banky ďalej vyplýva, že v novom fiškálnom roku, ktorý sa začal prvého apríla, veľké firmy predpokladajú zvýšenie kapitálových výdavkov o 0,1 %. Ide o spomalenie v porovnaní s predošlým účtovným rokom, v ktorom veľké firmy plánovali zvýšenie kapitálových výdavkov o 3,9 %. Analytici očakávajú, že japonská ekonomika sa v období apríla až júna zmenší a v nasledujúcich štvrťrokoch sa vráti k miernemu rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy