Na bývanie si Slováci vo februári požičali takmer 300 mil. eur

Medziročne apetít Slovákov po úveroch na bývanie vzrástol o 44,4 %

Slováci si vo februári od bánk vzali nové úvery na bývanie v celkovom objeme 297,71 mil. eur. Ide o sumu bez započítania úverov zo stavebných sporiteľní. V medziročnom porovnaní je to nárast o 44,4 %. Ako ďalej informovala Prima banka s využitím dát od Národnej banky Slovenska, priemerná úroková sadzba, za ktorú si ľudia vo februári požičiavali, klesla na 3,55 % a bola tak najnižšia v histórii.

Aj keď medzi najsilnejšie mesiace z pohľadu hypoték zvykli patriť podľa Prima banky skôr tie jarné a jesenné, tohtoročný február ukázal, že apetít Slovákov po úveroch na bývanie rekordne stúpa bez ohľadu na ročné obdobie. Dosiahnutý objem v druhom mesiaci tohto roka bol tak podľa vyjadrení banky najsilnejší február v histórii. Celkové portfólio úverov na bývanie bez úverov stavebných sporiteľní medziročne vzrástlo o 13,8 % a presiahlo objem 13 mld. eur.

„Na raste portfólia úverov na bývanie sa okrem novoposkytnutých úverov vo významnej miere podieľalo aj refinancovanie, ktoré naštartovali najmä nízke úrokové sadzby. Tie sú v súčasnosti na historických minimách,“ uviedla riaditeľka divízie riadenia produktov Prima banky Henrieta Gahérová. Aj keď sa banky v marketingových ponukách podľa nej predbiehajú so sadzbami pod úrovňou 3 %, priemerná sadzba na trhu za mesiac február len potvrdzuje, že klienti si v skutočnosti z bánk odnášajú hypotéky s výrazne vyššími sadzbami.

Súvisiace články

Aktuálne správy