Pracovné agentúry majú niekoľko dní na predloženie správy, inak končia

Agentúram dočasného zamestnávania hrozí odobratie licencií, ak do konca marca neposkytnú Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR správu o svojej činnosti za minulý rok.

"Správu treba poslať na predpísanom tlačive, ktoré je uverejnené na webovej stránke www.upsvar.sk," pripomína hovorca ústredia Peter Zeman. Ak si túto zákonnú povinnosť agentúry nesplnia v termíne do 31. marca, ÚPSVaR im v zmysle zákona o službách zamestnanosti zruší povolenie na vykonávanie činnosti.
Platné povolenie má v súčasnosti 1037 agentúr. Ústredie zatiaľ nevie poskytnúť informácie, koľko z nich bolo v minulom roku aktívnych, keďže správy za minulý rok agentúry ešte len doručujú. "Nemáme zatiaľ informácie ani o tom, koľko zamestnancov bolo takým spôsobom v minulom roku zamestnávaných," vraví Zeman. "Vieme len, že za rok 2012 bolo cez agentúry pridelených 49.667 dočasných agentúrnych zamestnancov," doplnil.

Ústredie v uplynulom období v spolupráci s Národným inšpektorátom práce (NIP) riešilo podania občanov na činnosť agentúr. Pri svojich kontrolách viackrát zistili nevyhovujúce pracovné prostredie, mzdové podmienky aj nedodržiavanie Zákonníka práce.

"Dohody medzi agentúrami a ich zamestnancami nemali všetky povinné náležitosti, ďalej pracovné podmienky u agentúrnych zamestnancov neboli rovnaké ako u porovnateľného zamestnanca užívateľského zamestnávateľa. Národný inšpektorát práce za najzávažnejšie pochybenie agentúr považuje zaradenie agentúrnych zamestnancov, pokiaľ ide o ich nároky na odmenu, na nižší stupeň náročnosti práce, než v skutočnosti vykonávali," priblížila hovorkyňa NIP Slavěna Vorobelová.

Napriek náročnejšej práci dostávali agentúrni zamestnanci v takýchto prípadoch len minimálnu mzdu. "Mali nárok na vyšší tarifný stupeň, a teda aj vyššiu mzdu," upozornila Vorobelová. Inšpektoráty práce v rámci tejto mimoriadnej previerky navrhli uloženie pokút v celkovej výške 30.960 eur. Agentúrni zamestnanci si svoje mzdové nároky môžu uplatniť u agentúrneho zamestnávateľa, s ktorým majú uzatvorenú zmluvu, prípadne aj na súde.

Súvisiace články

Aktuálne správy