Kvantitatívne uvoľňovanie nemožno vylúčiť, tvrdí Weidmann

Možnosti konvenčných nástrojov, ktoré má Európska centrálna banka k dispozícii, sú ohraničené, uviedol guvernér nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann

Možnosť, že Európska centrálna banka (ECB) bude v snahe zabrániť deflácii nakupovať aktíva od komerčných bánk, nie je vylúčená. Uviedol to guvernér nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann v rozhovore, ktorý zverejnila v utorok agentúra MNI. Skupovanie úverového portfólia a iných aktív od bánk v rámci tzv. kvantitatívneho uvoľňovania by predstavovalo radikálnu zmenu politiky ECB, ktorá doteraz takéto kroky aj pod tlakom Nemecka odmietala. K zmene postoja môže viesť aj skutočnosť, že možnosti ECB nasadiť konvenčné nástroje vrátane zmien úrokových sadzieb sú ohraničené, naznačil Weidmann.

„Nekonvenčné opatrenia, o ktorých sa uvažuje, sú vo veľkej miere neprebádaným územím. To znamená, že potrebujeme diskutovať o ich efektivite a tiež o nákladoch a vedľajších efektoch,“ povedal Weidmann v rozhovore, ktorý sa uskutočnil v piatok „To neznamená, že program kvantitatívneho uvoľňovania je úplne vylúčený … Musíme ale zabezpečiť, že zákaz menového financovania bude rešpektovaný,“ zdôraznil šéf Bundesbanky.

Súvisiace články

Aktuálne správy