Spojené štáty zrušili zákaz pre ropnú firmu BP uchádzať sa o vládne kontrakty

Spojené štáty zrušili zákaz pre britskú ropnú spoločnosť BP, na základe ktorého nemala možnosť uchádzať sa o vládne kontrakty v USA. Informoval o tom server BBC.
Zákaz vydala Americká agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) v novembri 2012, vyše dva roky po havárii ropnej plošiny Deepwater Horizon v Mexickom zálive. Došlo k nej v apríli 2010. Výbuch, v dôsledku ktorého sa plošina potopila, zabil 11 ľudí a spôsobil niekoľko mesiacov trvajúci únik ropy do Mexického zálivu. Havária sa stala známou ako najväčšia prírodná katastrofa v dejinách USA.
V súčasnosti EPA zákaz zrušila potom, ako britská firma súhlasila so súborom bezpečnostných, prevádzkových a iných opatrení, ktoré by mali v budúcnosti zabrániť podobnej udalosti. Súčasťou dohody o zrušení spomínaného zákazu je aj súhlas BP s tým, že stiahne žalobu proti EPA, ktorú firma podala v roku 2013 v reakcii na spomínaný zákaz. Ten stál britskú spoločnosť miliardy dolárov na nerealizovaných kontraktoch. Firmu podporila aj britská vláda, ktorá vlani v decembri uviedla, že zákaz je prehnaný a destabilizujúci.
„Sme radi, že po dlhých rokovaniach sa nám podarilo dosiahnuť tento výsledok, o ktorom sme presvedčení, že je rozumný a spravodlivý,“ povedal John Mingé, šéf BP America, americkej divízie ropnej firmy. Najnovšie rozhodnutie dá spoločnosti BP opätovne šancu získať štátne kontrakty, medzi nimi aj kontrakty na projekty v Mexickom zálive.

Súvisiace články

Aktuálne správy