Kvalita aktív slovinských bánk zostáva slabá, tvrdí Fitch

Slovinské banky naďalej ťaží veľký podiel problémových úverov a vysoká zadlženosť firiem, upozorňuje medzinárodná ratingová agentúra

Slovinské banky síce previedli nesplácané úvery na účelovo vytvorenú štátnu inštitúciu, kvalita ich aktív však naďalej predstavuje riziko. Uviedla to v piatok medzinárodná ratingová agentúra Fitch. Slovinská centrálna banka tento týždeň informovala, že podiel úverov, ktoré sú v omeškaní viac ako 90 dní, klesol v decembri na 13,4 % celkového objemu klasifikovaných úverov z úrovne 17,4 % koncom tretieho kvartála 2013. Prispelo k tomu najmä vytvorenie tzv. zlej banky, na ktorú štát previedol nesplácané pôžičky. Kvalita aktív slovinských bánk však zostáva slabá, upozorňuje Fitch. Dôvodom je veľký podiel problémových úverov a vysoká zadlženosť firiem v pomere k vlastnému kapitálu.

Agentúra Fitch pripomína, že podnikový sektor v Slovinsku podľa centrálnej banky potrebuje navýšiť svoj kapitál o zhruba 5 mld. eur. To je podobná suma, akú slovinská vláda v decembri vyčlenila na rekapitalizáciu svojich bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy