Podmienky dotácií na OZE budú známe v polovici roka

Slovenské domácnosti budú môcť vďaka eurofondom na svojich domoch postaviť malé obnoviteľné zdroje s výkonom do desať kilowattov.

Slovenské domácnosti by sa mali dozvedieť konkrétne podmienky pre získanie finančnej podpory na kúpu malých obnoviteľných zdrojov energií (OZE) koncom prvého polroku tohto roku. Ako informuje Úrad vlády SR, v súčasnosti je ešte potrebné schváliť nadradené dokumenty. Ide najmä o schválenie Operačného programu Kvalita životného prostredia na roky 2014 až 2020. Po jeho schválení by malo na rozvoj malých obnoviteľných zdrojov na Slovensku smerovať 100 miliónov eur.

Slovenské domácnosti tak budú môcť vďaka eurofondom na svojich domoch postaviť malé obnoviteľné zdroje s výkonom do desať kilowattov. Dotácie budú poskytnuté tým spotrebiteľom, ktorí sa napríklad rozhodnú nainštalovať slnečné kolektory, kotly na biomasu, malú veternú turbínu, či tepelné čerpadlo. Výška podpory v súčasnosti ešte nie je známa. Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, ktorý vo vláde presadil koncepciu rozvoja malých obnoviteľných zdrojov, si však vie predstaviť výšku podpory na úrovni zhruba 1 500 eur. Pričom nainštalovanie dvoj až trojkilowattového zariadenia si dnes vyžaduje od štyroch do päťtisíc eur.

Už v tomto roku by sa mohlo na podporu malých obnoviteľných zdrojov z eurofondov vyčleniť 5 miliónov eur. V roku 2020 by to malo byť až 20 miliónov eur. Podpredseda vlády Vážny pri prijímaní jeho koncepcie predpokladal, že do roku 2020 by sa malo na Slovensku nainštalovať takmer 68 tisíc dvojkilowattových obnoviteľných zdrojov a necelých tritisíc desaťkilowattových zdrojov. Vyrobiť by mali ročne viac ako 163 tisíc megawatthodín energií.

Súvisiace články

Aktuálne správy