ECB vyhlásila, že úrokové sadzby pre dlžníkov by mali klesať

Jej pokles je spojený s rastúcou infláciou v eurozóne. Člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure tiež vyzval lídrov EÚ, aby sa dohodli na jednotnom mechanizme riešenia krízových situácií v problémových bankách.

Vzhľadom na rastúcu infláciu v eurozóne by reálne úrokové sadzby mali pre dlžníkov klesať. Vyhlásil to vo štvrtok člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Benoit Coeure. Dodal, že ak sa tak nestane, ECB je pripravená konať. Rada guvernérov ECB očakáva, že úrokové sadzby pre dlžníkov zostanú na rovnakej alebo nižšej úrovni, zatiaľ čo inflácia porastie až na 2 %, čo je viac, ako ECB prognózovala v danom časovom horizonte.

 

Coeure očakáva, že ECB skontroluje súčasný stav bánk v eurozóne a v prípade nedostatkov ich vyzve k nápravným opatreniam. Predmetom riešenia problémov by mal byť aj nedostatok kapitálu. Coeure si myslí, že v budúcnosti možno očakávať zmenšovanie bankového sektora a urýchlenie rozvoja alternatívnych možností financovania, obzvlášť pre menšie spoločnosti.

Člen výkonnej rady ECB tiež vyzval lídrov EÚ, aby sa dohodli na jednotnom mechanizme riešenia krízových situácií v problémových bankách (SRM – single resolution mechanism) a zatvorení neživotaschopných bánk. Mechanizmus SRM totiž stále nie je dokončený.

Súvisiace články

Aktuálne správy