Prokuratúra chce poslať prezidenta Bayernu Mníchov do basy na 5,5 roka

, ČTK. Foto SITA

Päť a pol roka väzenia navrhla mníchovská prokuratúra ako trest pre prezidenta futbalového Bayernu Mníchov Uliho Hoenessa za daňový únik vo výške 27,2 milióna eur. Obhajoba žiada podmienečný trest. Sudca Rupert Heindl by mal vyniesť verdikt ešte dnes popoludní.

Prokurátor Achim von Engel uviedol, že ide o mimoriadne závažný prípad daňového úniku. Odmietol Hoenessovu obhajobu, že by nemal byť odsúdený za trestný čin a ísť do väzenia, pretože sa dobrovoľne priznal k tomu, že sa vyhol plateniu daní z príjmov prostredníctvom tajných kont vo Švajčiarsku. Podľa Von Engela nespĺňa Hoeness podmienky pre to, aby jeho priznanie mohlo byť brané ako vlastné udanie. Prokuratúra mohla pre majstra sveta z roku 1974 žiadať až desaťročnú väzbu.

Šesťdesiatdvaročný Hoeness sa vlani v apríli priznal, že nezaplatil na daniach 3,2 milióna eur. Tento týždeň sa počas prejednávania prípadu na súde ukázalo, že suma bola oveľa vyššia, čo potvrdil aj Hoenessov obhajca. Preto je podľa právnych odborníkov veľmi nepravdepodobné, že by sa šéf Bayernu mohol vyhnúť väzeniu.

Hoeness v rokoch 2003 až 2009 obchodoval s rizikovými akciami. V pondelok na súde povedal, že jeho obchodovanie skončilo v celkovej strate rádovo v niekoľkých miliónoch eur.

Pri obchodovaní ale dočasne dosahoval aj zisky, ktoré nepriznal k zdaneniu. Hoeness je legendou Bayernu, ktorý sa pod jeho vedením v posledných rokoch stal najlepším klubom sveta. Ako hráč strávil v drese bavorského veľkoklubu takmer celú kariéru, v útoku pomohol klubu trikrát vyhrať Bundesligu aj Pohár majstrov európskych krajín. S národným tímom získal zlato na ME 1972 aj svetový titul o dva roky neskôr. Vo vedení Bayernu pôsobí od roku 1982 a prezidentom je od roku 2009.

Súvisiace články

Aktuálne správy