Americký bridlicový plyn európske krajiny nezachráni, je pridrahý

, E15 Foto: SITA

Americký zemný plyn Európu v dohľadnej dobe pred rastúcou závislosťou na Rusku nezachráni. Aj keby si to najmä stredo a východoeurópske krajiny želali. Lode so skvapalneným plynom (LNG) Európu väčšinou míňajú. Od roku 2010 klesli dodávky do európskych prístavov zhruba na polovicu, pretože ázijské krajiny sú ochotné platiť za LNG až o polovicu viac než Európa.

Diskusiu o dodávkach amerického plynu rozvírili krajiny višegrádskej štvorky. Tie v spoločnom liste vyzvali USA, aby vývoz uľahčili. Dovoz amerického plynu sa stal témou rokovania USA a Európskej únie o vytvorení zóny voľného obchodu. Zemného plynu budú mať Američania vďaka bridlicovej revolúcii po roku 2016 podľa oficiálnych odhadov prebytok.

Vznikajúce vývozné terminály v USA, ktoré dostali povolenie na export, majú kapacitu rezervovanú na dodávky do Japonska či Kórey. Paradoxne do Ázie mieri aj časť LNG, ktorá sa vyloží v európskych prístavoch. Obchodníci ho radšej preložia na iné lode a so ziskom odvezú do ázijských krajín.

 Cena bridlicového plynu na vybraných termináloch
 krajina  cena v dolároch za milión britských terminálnych jednotiek
 USA 3,15 – 3,26
 Veľká Británia 10,66
 Belgicko 10,4
 Španielsko 10,9
 Južná Kórea 15,65
 Japonsko 15,65
 Čína 15,25
 India 13,75
 Brazília 14,65
 Argentína 15,65

Európa by technicky bola schopná dovozom LNG už teraz nahradiť väčšinu ruských dodávok. Voľné kapacity prístavných terminálov na opätovné splyňovanie LNG vlani predstavovali 150 miliárd metrov kubických za rok. Z Ruska sa doviezlo 169 miliárd metrov kubických plynu.

Európa sa môže k americkému plynu dostať za dvoch podmienok. Buď bude ochotná priplatiť, alebo sa napríklad Japonsko rozhodne pre plný návrat k jadrovej energetike a časť LNG potom zostane na trhu k dispozícii pre iné odbytištia za nižšiu cenu. Problém je v tom, že zatiaľ sami Američania nemajú príliš jasno, či chcú plyn do sveta posielať.

Ministerstvo energetiky doteraz udelilo povolenie na vývoz do sveta šiestich zariadeniam, ktoré dohromady prekračujú spodnú hranicu objemu vývozu, s ktorým vláda v prognózach pracuje. Ďalšie dvadsiatka projektov na schválenie čaká. Proti masívnemu vývozu je americký priemysel. Ten vďaka lacnému domácemu plynu získal vo svete konkurenčnú výhodu.

Všetky doteraz ohlásené vývozné terminály však dostali povolenie na vývoz do dvadsiatich väčšinou juhoamerických krajín, s ktorými majú Spojené štáty podpísanú zmluvu o voľnom obchode. Keby EÚ uzavrela so Spojenými štátmi rovnakú dohodu, mohla by sa s investormi do plánovaných terminálov na dodávkach dohodnúť ľahšie. Ak by však hrozilo, že Európa začne nasávať príliš veľa amerického plynu, má ministerstvo energetiky právo udelené vývozné licencie obmedziť.

Je nutné vziať do úvahy aj fakt, že plynárenské spoločnosti v EÚ majú s Ruskom dlhodobé zmluvy. Tie vypršia po roku 2030. Vzhľadom k tomu, že obsahujú klauzulu, ktorá ich núti platiť aj za zazmluvnený, ale nedopravený plyn, bol by pre nich prechod na skvapalnený plyn nevýhodný.

Súvisiace články

Aktuálne správy