Ostrý štrajk autodopravcovia pozastavujú, ale ostávajú v pohotovosti

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) pozastavuje ostrý štrajk, do ktorého vstúpila tento týždeň. Zhodli sa na tom dopravcovia na dnešnom stretnutí v Novej Dedine (okres Levice). Dôvodom sú podľa podpredsedu UNAS Róberta Hurana korektné prísľuby zo strany ministerstva dopravy a garancie riešenia požiadaviek dopravcov.
„Štrajková pohotovosť ale trvá až do definitívneho splnenia požiadaviek,“ zdôraznil pre TASR Huran. V prípade, že tieto nebudú splnené, dopravcovia spustia ostrý štrajk. „Ten ale nebude namierený voči občanom,“ priblížil Huran. UNAS pritom podľa jeho slov dala dokopy väčšiu silu dopravcov, ako to bolo počas blokád v roku 2010.
Huran súčasne upozornil na to, že na dnešnom stretnutí odhalili takzvaných „špiónov“. Čiže ľudí, ktorí sa nepravdivo podpísali na prezenčnú listinu a nechceli sa preukázať dokladom totožnosti. Dopravcovia to považujú za provokáciu.
Medzi požiadavky UNAS patrí napríklad nespoplatnenie prejazdov cez intravilány obcí. To sa má zaviesť do praxe od 15. marca. Tiež zaručenie nespoplatnenia ciest II. a III. triedy a ostatných ciest I. triedy. Žiadajú aj úpravu pokút za mýtne prehrešky na európsky priemer a prehodnotiť zákaz prejazdu pre kamióny po cestách II. a III. triedy. Zároveň zníženie dane z motorových vozidiel a zníženie spotrebných daní ovplyvňujúcich cenu nafty.

Súvisiace články

Aktuálne správy