INESS predstavil alternatívny návrh čerpania dôchodkov z 2. piliera

Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) navrhuje zmeniť pravidlá vyplácania dôchodkov z druhého piliera. INESS je totiž presvedčený, že podľa návrhu novely zákona o dôchodkovom starobnom sporení, ktorý už schválila aj vláda, sa výrazne obmedzí právo sporiteľov nakladať so svojimi úsporami.

"Pre viac ako 98 % dôchodcov má byť možnosť predčasného výberu zrušená. Vláda svoj návrh obhajuje tým, že musí zabezpečiť, aby sporitelia nespadli do hmotnej núdze a nepredstavovali tak záťaž pre verejné financie," priblížil v správe pre médiá riaditeľ inštitútu Richard Ďurana. Túto podmienku je podľa neho možné splniť aj bez radikálneho a inak nepodloženého obmedzenia prístupu k úsporám.

Rezort práce v novele zákona navrhuje, aby si sporitelia pri odchode do dôchodku kupovali doživotný dôchodok v komerčnej poisťovni. INESS vo svojom alternatívnom návrhu túto požiadavku ponechal. "Keďže doterajšie znenie zákona predpokladalo povinnosť zakúpenia doživotnej anuity, táto podmienka ostala aj v našom návrhu. Príjmy dôchodcu sporiteľa z prvého a druhého piliera by mali byť minimálne vo výške 1,2-násobku životného minima, čo v súčasnosti predstavuje 240 eur," uviedol Ďurana. Po splnení tejto podmienky si sporiteľ bude môcť podľa návrhu inštitútu zostatok svojich úspor vybrať jednorazovo, alebo programovým výberom. Podľa odhadov INESS by sa tak k časti svojich úspor mohla dostať viac ako polovica sporiteľov.

Každý sporiteľ, ktorý si chce vybrať svoje úspory z druhého piliera, by si musel zakúpiť doživotný dôchodok minimálne vo výške 0,4-násobku životného minima. "Toto kritérium by malo zohľadňovať dobu sporenia. Sporiteľ po 10 rokoch sporenia si bude musieť zakúpiť anuitu minimálne vo výške 0,1-násobku životného minima, sporiteľ po 30 rokoch si bude musieť zakúpiť anuitu vo výške 0,3-násobku životného minima," hovorí Ďurana.

Ak je v súčte dôchodkových príjmov dôchodok sporiteľa z prvého piliera nižší ako 1,2-násobok životného minima, sporiteľ by si musel podľa návrhu INESS z úspor zakúpiť v komerčnej poisťovni valorizovaný doživotný dôchodok. "To predstavuje garanciu toho, že sporiteľ časom kvôli inflácii nespadne do hmotnej núdze," tvrdí Ďurana.
Inštitút navrhuje zmeny aj vo využívaní dotovaných verejných služieb. "Kto chce žiadať o dotované verejné služby, napríklad požiada o pobyt v domove sociálnych služieb, musí deklarovať stav úspor z druhého piliera. Výška dotácie bude podmienená príjmovou a majetkovou situáciou sporiteľa a jeho najbližšej rodiny," uvádza Ďurana s tým, že po splnení týchto podmienok by väčšina sporiteľov mala mať možnosť programového, či jednorazového výberu časti svojich úspor.

Súvisiace články

Aktuálne správy