ECB zvýšila prognózu rastu ekonomiky eurozóny v tomto roku na 1,2 %

Eurozóna by podľa Európskej centrálnej banky (ECB) postupne mohla prekonať slabosť ekonomiky. Banka dnes mierne zvýšila prognózu rastu regiónu v tomto roku. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
ECB očakáva, že ekonomika eurozóny tento rok vzrastie o 1,2 %. Vo svojej decembrovej predpovedi očakávala rast na úrovni 1,1 %. V roku 2015 naďalej počíta s tempom rastu na úrovni 1,5 %, uviedol dnes na tlačovej konferencii po zasadnutí Rady guvernérov šéf ECB Mario Draghi. V roku 2016 by sa tempo rastu malo zrýchliť na 1,8 %.
ECB predpokladá, že inflácia zostane až do konca roka 2016 nízka. Vo svojej aktuálnej prognóze počíta v tomto roku s infláciou na úrovni 1 %, pričom v decembri očakávala 1,1 %. Tempo rastu spotrebiteľských cien sa výrazne nezrýchli ani na budúci rok, keď podľa prognózy dosiahne 1,3 %. Vo svojej prvej predpovedi pre rok 2016 počíta ECB s infláciou na úrovni 1,5 %.
To znamená, že do konca roka 2016 by tempo rastu spotrebiteľských cien malo zostať hlboko pod inflačným cieľom banky. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod 2 %.
Draghi na tlačovej konferencii uviedol, že Rada guvernérov na dnešnom zasadnutí neprijala žiadne nové opatrenia, pretože ekonomická situácia ani monetárne podmienky sa nezmenili dostatočne, aby ich odôvodnili.
ECB dnes podľa očakávania ponechala svoj kľúčový úrok na rekordnom minime 0,25 %. Mnohí experti očakávali, že zastaví týždňové operácie, ktorými sťahuje z trhu peniaze, ktoré investovala do štátnych dlhopisov, keď vrcholila dlhová kríza eurozóny.
„Zastavenie sterilizačných obchodov je jedným z nástrojov, ktorý je na našom zozname, ale nevideli sme žiadne trendy na peňažných trhoch, ktoré by viedli k neželanému zhoršeniu monetárnych podmienok, čo by ospravedlnilo použitie tohto nástroja,“ uviedol Draghi.
Pauza v takzvanej sterilizácii prostriedkov použitých v rámci programu nákupu dlhopisov SMP by na trh pridala likviditu v objeme približne 175 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy