SARIO chce pomôcť Ukrajine pri zahraničných investíciách

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu sa dohodla s partnerskou Štátnou agentúrou pre investície a riadenie národných projektov Ukrajiny na obnovení spolupráce v oblasti zahraničných investícií.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) chce pomôcť partnerskej Štátnej agentúre pre investície a riadenie národných projektov Ukrajiny v oblasti zahraničných investícií. Predpoklad pre rozvíjanie spolupráce vytvára memorandum o vzájomnom porozumení, ktoré obe strany podpísali. „Sľubujeme si od toho hlavne to, že sme pripravení pomôcť Ukrajine naštartovať celý proces, ktorý ich čaká, aby mohli na svojom území etablovať zahraničných investorov. Máme 15-ročnú skúsenosť, ako to treba robiť správne a nemusia sa učiť na vlastných chybách,“ povedal pre agentúru SITA výkonný riaditeľ SARIO Marián Moravčík. Keď sa trochu upokojí situácia na Ukrajine, SARIO chce byť medzi prvými, ktorí tam prídu, aby obnovila spoluprácu s partnerskou agentúrou.

Veľvyslanec Ukrajiny v SR Oleh Havaši je presvedčený, že Ukrajina potrebuje rozsiahle reformy nielen v ekonomike, ale pri správe celého štátu. „Sú pre nás užitočné skúsenosti Slovenska v otázke prílevu investícií. Odovzdávať sa bude nielen pozitívna skúsenosť, ale aj negatívna spolu s problémami, ktoré na tejto ceste boli,“ uviedol pre agentúru SITA Havaši. Ukrajina má záujem o stáže svojich špecialistov o reformách v rôznych oblastiach na Slovensku

Spoločný obchod SR a Ukrajiny v minulom roku podľa údajov Veľvyslanectva Ukrajiny dosiahol objem 1,416 mld. USD a medziročne sa zvýšil o 12,5 %. Vývoz zo Slovenska na Ukrajinu stúpol o 13 % na 663,46 mil. USD a ukrajinský vývoz na Slovensko vzrástol o 12 % pri objeme 752,76 mil. USD. SR tak vlani mala s východným susedom pasívnu obchodnú bilanciu 89,3 mil. USD. Objem priamych investícií zo SR na Ukrajinu k 1. októbru 2013 predstavoval vyše 100 mil. USD, čo je medziročne o 42,7 % viac. Podiel slovenských investícií v priemysle na Ukrajine tvoril 39,8 %, v spracovateľskom priemysle 15,8 %, v doprave, skladovom hospodárstve, poštových a zasielateľských službách 30,2 %.

Nové vedenie na Ukrajine má záujem o uzavretie dohody s Európskou úniou o pridružení a voľnom obchode. Bývalý prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč od podpisu dohody aj pod tlakom Ruska vlani v novembri na poslednú chvíľu odstúpil, čo vyvolalo masové protesty v Kyjeve. „Keď sme sa blížili k podpisu dohody, cítili sme zainteresovanosť slovenských podnikateľov a pripravenosť nadviazať kontakty, väčšiu otvorenosť bánk poskytovať kredity na spoločné projekty. Dohoda o asociácii bola minimálne garanciou toho, že s Ukrajinou možno spolupracovať,“ povedal Havaši. Po očakávanom podpise asociačnej dohody Ukrajiny a EÚ sa podľa neho znížia clá na tovary, čo pomôže rozvoju biznisu a konkurencieschopnosti Ukrajiny.

SARIO sa vlani začala oveľa intenzívnejšie zaoberať investíciami v štátoch bývalého ZSSR, vrátane Ukrajiny. „Na Ukrajine sme boli v minulom roku viackrát a doma sme mali niekoľko ukrajinských misií. Vzniklo z toho niekoľko investičných a obchodných príležitostí našich podnikateľov na Ukrajine a ukrajinských na Slovensku,“ priblížil Moravčík. Ak sa Ukrajina podľa neho rozhodne podpísať asociačnú dohodu s EÚ o hlbšej spolupráci, podmienky pre obchod sa zjednodušia. „EÚ má oveľa väčšiu skúsenosť s tým, ako naštartovať ekonomické procesy v jednotlivých krajinách, ktoré pristupovali. V podstate Ukrajina je na štartovacej ploche,“ dodal.

(1 EUR = 1,3768 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy