Cyperský parlament schválil privatizáciu

Cyprus odstránil poslednú prekážku uvoľnenia ďalšej tranže z medzinárodnej finančnej pomoci. Informoval o tom portál nemeckého týždenníka Spiegel.
Parlament krajiny dnes tesnou väčšinou odhlasoval privatizačný zákon v súlade s časovým plánom, ktorý požadovali krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF). Medzinárodní veritelia chceli, aby Nikózia schválila privatizáciu do stredy (5. 3.).
Vládna demokratická strana, ktorá hlasovala za návrh zákona, sa ho usilovala zľahčiť. Uviedla, že zákon ešte neznamená posledné slovo v otázke privatizácie. Podľa demokratov je to skôr rozvrh a nerieši podstatu veci. Parlament sa má k téme ešte vrátiť.
Poslanci koncom februára zákon odmietli. Jeho schválenie však bolo podmienkou veriteľov pre vyplatenie marcovej tranže vo výške 236 miliónov eur z finančnej pomoci. Proti privatizácii napríklad prístavov a elektrární sa postavili ľavicové strany, ktoré sa obávajú ohrozenia práv zamestnancov. Nový návrh zákona zohľadnil tieto obavy.
Cyprus sa pred rokom zaviazal, že výmenou za záchranný program v hodnote 10 miliárd eur do roku 2018 získa z privatizácie 1,4 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy