Nafta pripravuje ťažbu plynu pri Záhorskej Vsi

Spoločnosť Nafta, a.s. plánuje ťažbu zemného plynu pri obci Záhorská Ves v malackom okrese. Firma tam našla ložisko horľavého zemného plynu. Podľa vykonaného prieskumu sa v ložisku nachádza takmer 92 miliónov metrov kubických celkových zásob horľavého plynu. Z týchto zásob by sa malo celkovo vyťažiť necelých 65 miliónov metrov kubických plynu. „Ložisko horľavého zemného plynu Záhorská Ves bolo overené geologickým prieskumom a na základe jeho výsledkov bolo preukázané, že je to ložisko zemného plynu, ktorého ťažba bude rentabilná,“ uviedla spoločnosť Nafta vo svojom investičnom zámere, ktorý predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Do ložiska plánuje spoločnosť investovať približne 6,3 mil. eur. S ťažbou plynu v spomínanom ložisku by sa malo začať v roku 2015. Nafta predpokladá, že životnosť ložiska skončí zhruba v roku 2030. Firma Nafta plánuje začať ťažiť horľavý zemný plyn pri Záhorskej Vsi dvoma ťažobnými sondami. V prvej etape bude využívaná len jedna sonda, pričom sa predpokladá, že počiatočná ročná ťažba bude na úrovni zhruba štyri až päťtisíc metrov kubických plynu ročne. V prípade pozitívneho výsledku sa začne využívať aj ďalšia sonda a objem ročnej ťažby môže dosiahnuť úroveň 10 až 15 tisíc metrov kubických plynu.

Spoločnosť Nafta podniká v oblasti skladovania a budovania podzemných zásobníkov zemného plynu na Slovensku. Taktiež sa zameriava na prieskum a ťažbu uhľovodíkov. Skladovacia kapacita systému podzemných zásobníkov zemného plynu, prevádzkovaného spoločnosťou Nafta, predstavuje v súčasnosti 2,3 miliardy metrov kubických. Ako vyplýva z informácií zverejnených na internetovej stránke spoločnosti Nafta, jej majoritným, 56,15-percentným akcionárom, je Slovenský plynárenský priemysel. Nemecká spoločnosť E.ON Ruhrgas International GmbH vlastní 40,45 % akcií. Tie však mala koncom minulého roka odkúpiť česká spoločnosť Energetický a průmyslový holding

Súvisiace články

Aktuálne správy