Prepad kurzu eura a rubľa voči doláru sa zastavil

Euro i ruský rubeľ sa dnes z pondelkovej (3. 3.) straty voči doláru trochu zotavili. Informuje o tom agentúra DPA. V noci na dnes oslabila euromena na 1,3720 USD, ale dnes ráno sa jej kurz posilnil na 1,3752 USD. V pondelok napoludnie stanovila Európska centrálna banka (ECB) referenčný kurz eura voči doláru na 1 EUR ku 1,3768 USD.
Krymská kríza zostáva podľa expertov rozhodujúcim faktorom pre vývoj kurzov na devízovom trhu. Potvrdil to aj Dirk Gojny z National Bank. Dnes ich však môžu ovplyvniť aj očakávané peňažno-politické rozhodnutia ECB.
V noci na dnes sa stabilizoval aj kurz rubľa voči americkej mene. Rubeľ klesol v pondelok na rekordne nízku úroveň. Dolár stál 36,67 rubľa (RUB), kým dnes sa ruská mena mierne zostavila na 1 USD ku 36,64 RUB.
Podľa expertov súvisí posilnenie kurzu rubľa voči doláru s pondelkovým zvýšením základnej úrokovej sadzby ruskej centrálnej banky o 1,5 percentuálneho bodu na 7 % a jej intervenciou na devízovom trhu. Informovala o nej agentúra Reuters. Banka na devízovom trhu nakúpila ruble približne za 10 miliárd USD (7,26 miliardy eur). Na zastavenie pádu národnej meny použila asi 2 % svojich celkových devízových rezerv. Tieto rezervy boli podľa posledných údajov ekvivalentom 493,4 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy