Kolaps v Taliansku: Bankrot Ríma by mohol spustiť reťazovú reakciu

, WSJ Foto:SITA

Talianske hlavné mesto by mohol stretnúť osud amerického Detroitu. V rozpočte mu chýba 1,7 miliardy dolárov a talianska vláda, ktorá bojuje s problémami celej krajiny, túto medzeru vo financovaní asi nezaplní.

"Prišiel čas prestať kúzliť s účtami a vyhlásiť bankrot Ríma," povedal Guido Guides, politik z Ligy Severu, pre denník Wall Street Journal. Podobné problémy totiž riešia aj ďalšie mestá a podľa politikov je nepravdepodobné, že by sa v parlamente podarilo presadiť dekrét na záchranu samotného Ríma.

Zmenu by mohol priniesť nový premiér Matteo Renzi, ktorý naznačil ochotu taký dekrét vydať. V prostredí, v ktorom investori splácaniu talianskych dlhopisov príliš neveria, sa Rím ocitol v ťažkej situácii a politikom dochádzajú peniaze. Môžu zapojiť krátkodobé riešenia, predávať aktíva alebo parkovacie miesta. Takéto riešenia však iba odďaľujú nevyhnutné. Politici budú musieť zvýšiť dane, odložiť alebo pozastaviť splátky dodávateľom, alebo výrazne obmedziť mestské služby.

Starosta Ríma Ignazio Marino pred voľbami sľuboval zlepšenie základných služieb, obmedzenie rodinkárstva a oživenie cestovného ruchu. Namiesto toho sa musí sústrediť na rozpočtovú bitku, pričom nechce zavádzať príliš rozsiahle škrty vo výdavkoch. "Bankrot hlavného mesta by mohol spustiť reťazovú reakciu, ktorá by zasiahla celú krajinu," varuje Mirko Coratti, člen mestskej rady.

Starosta Marino medzitým dúfa, že štát mestu ponúkne záchranný balíček. "Rím je v porovnaní s ostatnými mestami výnimočný a zaslúži si štátnu podporu vďaka veľkému množstvo turistov, ktorí využívajú tamojšie služby a významne prispievajú na ekonomiku štátu," povedal starosta denníku Wall Street Journal.

Súvisiace články

Aktuálne správy