Nízka inflácia môže poškodiť zotavenie eurozóny, varuje MMF

Šanca, že nízka inflácia povedie k radikálnej zmene dlhodobých inflačných očakávaní spotrebiteľov v eurozóne, predstavuje 15 až 20 %, tvrdí šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová

Nízka inflácia v eurozóne môže pretrvať dlhší čas a centrálni bankári by mali byť pripravení zasiahnuť. Vyhlásila to v pondelok šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Riziko, že slabý rast cien vyvolá prudké zmeny inflačných očakávaní, čo bude mať negatívne dopady na krehké zotavenie ekonomiky menovej únie, podľa nej predstavuje 15 až 20 %.

„V súčasnosti evidujeme nízku infláciu a ak to bude trvať dlhší čas, môže to viesť k radikálnej zmene dlhodobých inflačných očakávaní spotrebiteľov,“ upozornila Lagardeová na ekonomickom fóre v španielskom meste Bilbao. „Tvrdíme, že potenciálne riziko existuje. Toto riziko hodnotíme ako 15 až 20-percentné a to je dôvod, prečo centrálnym bankárom odporúčame, aby sa naň pripravili a mali k dispozícii nástroje monetárnej politiky, pomocou ktorých mu dokážu čeliť,“ zdôraznila šéfka MMF.

Medziročná miera inflácie v eurozóne dosiahla vo februári úroveň 0,8 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Európska centrálna banka (ECB) za cenovú stabilitu považuje mieru inflácie, ktorá by sa mala v strednodobom horizonte udržať tesne pod hranicou 2 %. ECB minulý mesiac potvrdila úrokové sadzby na rekordných minimách. O prípadnom ďalšom uvoľnení monetárnej politiky banka podľa svojho prezidenta Maria Draghiho rozhodne na základe nových údajov z ekonomiky. Najbližšie zasadnutie menovej rady ECB sa uskutoční 6. marca, kedy bude mať banka k dispozícii aktualizovaný výhľad inflácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy