200 rokov verejných financií: Sme na ceste do pekiel!

, Cyniconomics Foto:SITA

Že sa verejné financie vymkli v posledných desaťročiach kontrole, tušia politici, bankári aj bežní ľudia. Niekto by mohol podľahnúť ilúzii, že sa po niekoľkých rokoch šetrenia veci dajú do poriadku, ale nenechajte sa pomýliť. Nasledujúci graf ukazuje, akým veľkým problémom dlhy sú.

Server Cyniconomics zverejnil analýzu verejných rozpočtov najvyspelejších krajín. Graf, ktorý je jej výsledkom, začína v roku 1816. Na začiatku sú 4 krajiny, USA, Veľká Británia, Francúzsko a Holandsko. Neskôr sa postupne pridávajú ďalšie podľa toho, ako rástla ich ekonomická sila. Celkovo graf zachytáva pomery v 11 krajinách.

Fiškálne riziko nikdy nebolo tak veľké ako teraz. Situácia pred 50 rokmi bola s tou súčasnou neporovnateľná. Rozvinuté krajiny sa vydali cestou, ktorá už niekoľkokrát sklamala chronicky insolventné krajiny rozvojového sveta.


Celý proces ekonomického vývoja je postavený na hlavu. V ideálnom prípade by sa vyspelé štáty mali držať striktnej finančnej disciplíny z 19. storočia a polovice 20. storočia. Rozvojové krajiny by sa ich potom snažili doháňať. Lenže v súčasnosti to vyzerá, ako keby rozvinuté krajiny strhávali svet smerom k scenáru, na ktorý sú zvyknutí v Buenos Aires.

V minulosti si navyše štáty požičiavali, keď potrebovali pokryť vojnové výdavky. Teraz dlhy rastú aj bez toho. Nutnosť zvýšiť útraty na armádu by iste rad rozvinutých krajín dotlačila k bankrotu. Ale aj bez týchto mimoriadnych výdavkov sa blíži problém.

Súvisiace články

Aktuálne správy