Dôvera českých podnikateľov vo februári stúpla

Index dôvery podnikateľov v krajine posilnil na 90,9 bodu z januárových 90,1 bodu.

Index dôvery českých podnikateľov sa vo februári celkovo medzimesačne zvýšil. Štatistický úrad krajiny v pondelok informoval, že index dôvery podnikateľov posilnil na 90,9 bodu z januárových 90,1 bodu. V priemysle sa hodnotenie celkového súčasného dopytu zlepšilo, hoci hodnotenie zahraničného dopytu sa nezmenilo. Index dôvery v odvetví stúpol na 95,6 bodu z januárových 94,3 bodu.

V stavebníctve sa hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie vo februári nezmenilo, ale hodnotenie celkového dopytu sa oproti januáru mierne zlepšilo. Index dôvery v sektore stavebníctva vzrástol na 58,1 bodu z januárových 53,4 bodu. V českom odvetví obchodu sa hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie v porovnaní s januárom nezmenilo. Index dôvery v sektore posilnil, a to na 93,7 bodu z úrovne 91,4 v predošlom mesiaci. V sektore služieb vrátane bankového sektora sa hodnotenie dopytu znížilo. Index dôvery v odvetví klesol na 89,4 bodu z januárových 89,9 bodu.

Dôvera českých spotrebiteľov sa vo februári medzimesačne zhoršila. Zväčšili sa ich obavy zo zhoršenia celkovej ekonomickej situácie v najbližších dvanástich mesiacoch. V porovnaní s januárom sa zväčšili aj obavy z nezamestnanosti. Českí spotrebitelia sa vo februári naďalej obávali aj rastu cien, ale menej ako v januári. Index spotrebiteľskej dôvery klesol na 93,1 bodu z januárových 96,9 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy