EK súhlasila s plánom reštrukturalizácie cyperských družstevných bánk

Európska komisia (EK) dnes schválila plán reštrukturalizácie cyperských družstevných bánk, a to necelý rok potom, ako ostrovná krajina získala záchranný úver. Informovala o tom agentúra DPA.
Plán počíta s redukciou počtu družstevných bánk prostredníctvom viacerých fúzií. Výsledkom by malo byť zníženie ich množstva z takmer 100 iba na 18. Navyše, kontrolu nad zvyšnými inštitúciami prevezme štát.
„Decentralizovaná štruktúra a prílišná naviazanosť na klientov viedli k nezodpovednému úverovaniu bez dôsledného overovania si schopnosti klientov splácať dlhy, a tým aj k rozšíreniu kultúry neplatenia záväzkov,“ uviedla EK. Podľa Európskej únie (EÚ) predstavujú zlé úvery družstevných bánk na Cypre viac než 40 % z ich celkového objemu úverov.
Cyprus sa dostal do problémov v dôsledku vysokej previazanosti cyperských bánk s gréckym bankovým sektorom. Výsledkom bolo, že krajina koncom júna 2012 požiadala medzinárodné spoločenstvo o finančnú pomoc. Na jar minulého roka sa s medzinárodnými veriteľmi dohodla na záchrannom úvere vo výške 10 miliárd eur, podmienkou však bolo, že ako prvá zo zachraňovaných krajín musela siahnuť na vklady v bankách v hodnote nad 100.000 eur.
Družstevné banky hrali významnú úlohu v cyperskej ekonomike, keďže poskytovali úvery domácnostiam a miestnym farmárom. Sektor však zaťažilo „príliš neopatrné poskytovanie úverov v minulých rokoch“, povedal komisár EÚ pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia. Podľa výpočtov EK potrebujú cyperské družstevné banky na vykrytie strát pomoc vo výške asi 1,5 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy