Na podanie kontrolného výkazu DPH zostávajú dva dni

Podnikatelia, ktorí sú mesačnými platiteľmi dane z pridanej hodnoty (DPH), majú už len posledné dva dni na podanie kontrolného výkazu aj daňového priznania k tejto dani.

Podnikatelia, ktorí sú mesačnými platiteľmi dane z pridanej hodnoty (DPH), majú už len posledné dva dni na podanie kontrolného výkazu aj daňového priznania k tejto dani. Hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková pripomína, že kontrolný výkaz je potrebné poslať skôr, ako daňové priznanie.
"V prípade, že kontrolný výkaz pošlú dnes, môžu dnes alebo aj zajtra podať daňové priznanie. V prípade, že oba dokumenty posielajú podnikatelia v jeden deň, tak na poradí nezáleží. Februárový termín sa zatiaľ nevzťahuje na štvrťročných platiteľov DPH, títo budú výkaz po prvýkrát posielať v tomto roku až v apríli," zdôraznila Macíková.
Vzor tlačiva, poučenie či metodické usmernenia k vypĺňaniu výkazu nájdu daňové subjekty na portáli finančnej správy www.financnasprava.sk. Tlačivo je aj v osobnej internetovej zóne každého prihláseného používateľa portálu, v katalógu formulárov. Stačí ho vyplniť, skontrolovať logickými kontrolami a odoslať.
Finančná správa obmedzí aj výber pokút, ubezpečila hovorkyňa. "Nateraz nebude vyrubovať pokuty, ak platiteľ podal alebo opakovane podal kontrolný výkaz neskôr, než daňové priznanie, avšak podal ho do 25. dňa, respektíve v zákonnej lehote bez výzvy, ani ak najneskôr 25. februára podal dodatočný kontrolný výkaz, ktorým opravil neúplné alebo nesprávne údaje bez výzvy. Pokuty nebudeme vyberať, ani ak platiteľ DPH po výzve finančnej správy nedostatky v určenej lehote odstráni," vysvetlila Macíková.
Na otázky podnikateľov bude dnes do devätnástej a zajtra až do polnoci odpovedať call centrum finančnej správy na telefónom čísle 048/4317222.

Súvisiace články

Aktuálne správy