Firmy vlani vyplatili na dividendách prvýkrát cez bilión dolárov

, FT Foto:SITA

Spoločnosti s akciami na burze po celom svete vlani vyplatili na dividendách 1,03 bilióna USD. Vôbec prvýkrát tak výplata dividend prekonala hranicu jedného bilióna USD. Oproti roku 2009 sa suma vyplatená na dividendách zvýšila o viac než 40 percent. Píše o tom denník Financial Times s odvolaním sa na analýzu spoločnosti Henderson Global Investors.

Významný rast zaznamenali hlavne rozvíjajúce sa trhy. Výplata dividend v kontinentálnej Európe naopak trochu slabne, ukázala správa. Zvyšujú sa príspevky od finančného sektora, pretože banky začínajú po úverovej kríze oživovať.

Vyššie dividendy vypláca aj technologický sektor, pretože firmy ako Apple odpovedajú na zvyšujúci sa tlak investorov, aby vydali viac peňazí zo svojej obrovskej nahromadené hotovosti, upozornil FT.

Finančné spoločnosti sa na celkovej hodnote vyplatených dividend v roku 2009 podieľali 17 percentami, vlani to bolo už 21 percent. Naopak podiel energetických firiem sa znížil z viac ako ôsmich percent na päť percent.

Výška dividend od firiem z rozvíjajúcich sa krajín bola vlani viac ako dvojnásobná v porovnaní s rokom 2009. Najviac peňazí na dividendách vyplácajú firmy zo Severnej Ameriky, ako ExxonMobil a General Electric. Na celkovej sume mali zhruba tretinový podiel. Naopak sa znížil podiel firiem z Japonska a kontinentálnej Európy. Podiel firiem z Európy bez Británie vlani klesol na viac ako pätinu z takmer 30 percent v roku 2009. Rozdielny výkon v jednotlivých regiónoch čiastočne odráža rôzne priority firiem, dodal FT.

Hodnotenie zahŕňa všetky dividendy vyplatené firmou, nielen tie, ktoré platia vonkajším akcionárom. Do celkovej výšky sú tak zahrnuté aj platby vládam a rodinám, ktoré vlastní veľké podiely vo firmách.

Súvisiace články

Aktuálne správy