Rusko možno tento rok vyrovná rozpočet

Pozitívna platobná bilancia a fakticky vyrovnaný rozpočet znamenajú, že Ruská federácie je lepšie pripravená zvládnuť dopady ústupu od politiky kvantitatívneho uvoľňovanie v USA, tvrdí ruský minister financií Anton Siluanov

Ruskej federácii sa tento rok možno podarí vyrovnať štátny rozpočet. Vyhlásil to v piatok minister financií Anton Siluanov. Krajina tak podľa neho dokáže čeliť dopadom obmedzovania stimulačných opatrení centrálnej banky v USA (Fed) lepšie, než iné rozvíjajúce sa trhy. Ministerstvo financií v Moskve si na tento rok naplánovalo deficit verejných financií na úrovni 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), zodpovedná politika však môže viest aj k vyrovnanému rozpočtu, povedal Siluanov na stretnutí s investormi v Hongkongu, kde sa zastavil cestou na summit skupiny G20.

Pozitívna platobná bilancia a fakticky vyrovnaný rozpočet znamenajú, že Ruská federácia je lepšie pripravená zvládnuť dopady ústupu od politiky kvantitatívneho uvoľňovanie v USA, dodal Siluanov.

Ruský diplomatický zdroj pre agentúru Reuters vo štvrtok uviedol, že nestabilita na rozvíjajúcich sa trhoch vyvolaná sprísňovaním monetárnej politiky v USA bude predmetom najbližšieho stretnutia vysokých predstaviteľov skupiny najdôležitejších svetových ekonomík G20. Téma by mala figurovať aj v záverečnom vyhlásení summitu, presná formulácia však bude predmetom ďalších rokovaní, uviedol nemenovaný zástupca Ruska pri G20. Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk najväčších vyspelých a rozvíjajúcich sa ekonomík zasadajú počas víkendu v austrálskom Sydney.

Americká centrálna banka (Fed) v reakcii na pokračujúce zotavovanie najväčšej svetovej ekonomiky koncom vlaňajška začala obmedzovať ponuku monetárnych stimulov. To vedie k výraznému sťahovaniu kapitálu z rozvíjajúcich sa krajín, investície v USA začínajú byť naopak opäť atraktívnejšie. Neistota vyvolaná novou politikou Fed-u zasiahla osobitne krajiny ako Turecko, Juhoafrická republika a India. Rozvíjajúce sa ekonomiky reagujú na znehodnocovanie svojich mien čiastočne výrazným zvyšovaním úrokových sadzieb, čo však zároveň brzdí aktivitu v ekonomike, uzatvára agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy