Kim Čong-un miluje luxus: Najviac míňa na drahé autá, koňak a pianá

, Time Foto:SITA

Najnovšia správa OSN uvádza, že Kim Čong-un utráca na luxusné výrobky ešte viac než jeho otec Kim Čong-ila, píše Time.

Odhaduje sa, že v roku 2012 minul Kim Čong-un na luxus 645,8 milióna dolárov, čo riadne presahuje 300 miliónov, ktoré odhadli na základe rozpočtu jeho predchodcovi.

Rovnako ako jeho otec, aj Kim Čong-un miluje brandy. Ale treba vedieť aj to, že si za štátne peniaze dal postaviť lyžiarsku zjazdovku a konskú jazdiareň. V správe sa uvádza aj nákup luxusných áut, tri tucty klavírov, či drahé záznamové zariadenia.

Ani Kim Čong – il luxus nezatracoval. Podľa jeho šéfkuchára miloval čínsky melón, kaviár z Uzbekistanu, dánske bravčové a koňak. OSN v roku 2006 vydala čiernu listinu na konkrétne luxusné výrobky, ktoré sa nesmeli diktátorovi predávať.

Podľa aktuálnej správy je severokórejský vládca zodpovedný za spáchanie zločinov proti ľudskosti, prečo by ho mali postaviť pred medzinárodný súd. Dôkazy sú popisované na niekoľkých stovkách strán, ide predovšetkým o zločiny proti ľudskosti, ako sú masové popravy, mučenia, znásilňovania a držanie ľudí ako sluhov, či dokonca ako otrokov. Podľa organizácie pritieklo do rozpočtu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky najmenej 50 miliónov dolárov z nelegálnych zdrojov, napríklad z obchodovania s drogami.

Pozrite si v krátkom zostriju desať vecí, ktoré ste možno o Kim Čong-unovi ani nevedeli:

Súvisiace články

Aktuálne správy