Odvrátená strana európskej integrácie: Z Rumunska utiekla tretina lekárov

, FT;Reuters;Patria Foto:SITA

Kým sa Veľká Británia pred príchodom Nového roka zbytočne obávala nájazdu nekvalifikovaných migrantov z juhovýchodnej Európy, ktorí mali prísť zneužívať ich sociálny systém, skutočným „lúzrom“ užšieho prepojenia kontinentu a odbúrania bariér pohybu pracovných síl sú často nové členské štáty EÚ.

Príkladom je hromadný exodus rumunských doktorov do Nemecka, Francúzska i Veľkej Británie. Za posledné dva roky dvadsaťmiliónovú krajinu podľa oficiálnych údajov opustilo sedem z celkových 20 -tisíc kvalifikovaných lekárov. Od rumunského vstupu do EÚ v roku 2007 si odchod za lepším zvolilo už 14 tisíc lekárov. Dôvod je naporúdzi: nástupný plat v nemocniciach v Bukurešti bol nedávno zvýšený z 200 na 350 euro čistého mesačne. V Británii, či Nemecku, si so započítaním nadčasov a nočných zmien môžu emigranti zarobiť až 3000 euro.

"My sme tí, ktorí ťahajú za kratší koniec, nie Briti," sťažuje sa chirurg v Bukurešti. Vo fakultnej nemocnici pracuje 60 hodín týždenne. Obavy zo zneužívania britského zdravotníckeho systému odbíja s horkou iróniou. Práve tento systém totiž funguje vďaka tisícom lekárov z Rumunska a iných nových členských krajín EÚ, vrátane Slovenska.

Londýn sa do poslednej chvíle snažil využívať možnosť obmedziť príliv migrantov, na čomu mal podľa legislatívy únie právo sedem rokov. Teraz, po opadnutí posledných prekážok, v Rumunsku rastú obavy, že odliv mozgov bude pokračovať.

Podľa predsedu rumunskej lekárskej komory Vasila Astărăstoa odchod tak veľkej časti vysoko kvalifikovaných odborníkov ochromil zdravotníctvo. V mnohých regiónoch zostal na milióny ľudí jediný kardiológ. "Ak si myslíte, že situácia je zlá v metropole, zájdite sa pozrieť na vidiek, kde je to tragické," tvrdí predseda.

Z malého horského mestečka Talea s 1200 obyvateľmi odišiel posledný praktický lekár pred troma rokmi, keď si našiel lepšie miesto vo Francúzsku. Do obce teraz raz týždenne dochádza rodinný lekár z neďalekého mesta, aby pomohol žene miestneho farára, ktorá ako vyškolená sestra prevzala kľúče od miestnej ordinácie. "Robím to len z dobrej vôle a na vlastné náklady. Iné dediny sú bez doktora, úplne izolované," tvrdí lekár.

Podľa Astărăstoa vyišiel útek lekárov druhú najchudobnejšiu krajinu EÚ (podľa HDP na hlavu) v uplynulých rokoch na 3 mld euro. To sú vraj len peniaze, ktoré štát investoval do medicínskeho vzdelania tých, ktorí odišli. Najväčšími príjemcami sú Francúzsko, Nemecko a Británia, z ktorých na každú krajinu pripadá okolo 4000 rumunských lekárov.

Personálne agentúry, ktoré regrutujú rumunských doktorov pre prácu v západnej Európe, tvrdia, že motiváciou mnohých ľudí k odchodu nie sú len peniaze. V Londýne či Berlíne sú ďaleko lepšie pracovné podmienky a tiež perspektívy profesijného rozvoja.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy